Psödoeksfoliyasyon ve santral kornea kalınlığı ilişkisi
  1. Tez No: 171603
  2. Yazar: BİROL COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURŞEN ARITÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfoliyatif glokom, primer açık açılı glokom, psödoeksfoliyatif sendrom, santral kornea kalınlığı, ultrasonografik pakimetri, Pseudoexfoliative glaucoma, primary open angle glaucoma, pseudoexfoliative syndrome (PSG), central corneal thickness, ultrasonographic pachimetry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Amaç: Psödoeksfoliyatif glokom (PEG), primer açık açılı glokom (PAAG), psödoeksfoliyatif sendrom (PES) olgularını, PE' u ve glokomu olmayan normal sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırarak, psödoeksfoliyasyon (PE) varlığında santral kornea kalınlığı (SKK) değişikliklerini araştırmak. Yöntem: Ocak 2005 - Şubat 2006 tarihleri arasında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Glokom Biriminde tanısı konmuş, tedavi ve takipleri yapılmakta olan glokom hastaları ile polikliniğe refraksiyon muayenesine gelen, korneaları sağlıklı, ek oftalmolojik problemleri olmayan ( normal kontrol grubu ) ya da sadece PE olan (PES), 40 yaş ve üzeri bireyler alınarak, prospektif olarak incelendi. Çalışmaya alınan ( PEG' lu 88 hasta, PAAG' lu 50 hasta, kontrol grubu 50 hasta, PES' lu 74 hasta ), toplam 262 hastaya görme keskinliğinin belirlenmesi, göz içi basıncı (GlB) ölçümü, gonioskopi, biyomikroskopik ve fundus muayenelerini içeren tam bir göz muayenesi yapıldı. Ayrıca hastaların görme alanı, SKK ölçümü ve biyometrik ölçümleri yapıldı ve demografik özellikleri kaydedildi. Tüm bu elde edilen verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: Ortalama SKK değerleri PES' lu gözlerde 547.69 ± 26.82 um, PEG' lu gözlerde 539.03 ± 30.60 um, PAAG' lu gözlerde 544.37 ± 27.69 um ve normal kontrol grubu (NKG) gözlerinde 552.04 ± 35.33 um olarak bulunmuştur. Bu değerlere göre PEG gözlerindeki ortalama SKK, NKG gözlerine göre daha ince olup bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p= 0,004). Sonuç: Çalışmamızda özellikle PEG olgularında daha ince SKK tespit ettik, hem PE' nün hem de ince SKK' nm glokomatöz süreci olumsuz etkilediğini düşündüğümüzde bu birliktelik daha da önemli hale gelmektedir. Ayrıca ince SKK değeri, düşük GlB ölçümü ile, PE' lu olguların yanlışlıkla PES olarak tanımlanmasına neden olabilir. 4
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: Pseudoexfoliative glaucoma (PSG), primary open angle glaucoma (POAG) and pseudoexfoliative syndrome (PSG) subjects were compared with normals without pseodoexfoliation and glaucoma; and central cornea thickness (CCT) changes were evaulated in the presence of pseudoexfoliation. Material and Methods: Glaucoma patients that were diagnosed, threated and managed in the Department of Ophtahalmology of 19 Mayıs University School of Medicine and patients that attended to eye clinic for refraction examination with healthy corneas, and without additional ophthalmologic problems or patients that have only PSG in the age of 40 or more were included in this study and they were evaulated prospectively between January 2005 and February 2006. In our study 262 patiens ( 88 PSG patients, 50 POAG patients, 50 patients of control group, 74 PSS patients ) were examined that consisted of visual acuity and intraocular pressure (IOP) measurements, gonioscopy, biomicroscopic and fundus examinations. Additionaly visual field, CCT and biometric measurements of patients were made and demographic characteristics were recorded. All data obtained were analysed statistically. Results: The mean CCT value was found 547.69 ± 26.82 um in PSS eyes, 539.03 ± 30.60 um in PSG eyes, 544.37 ± 27.69 um in POAG eyes and 552.04 ± 35.33 um in control group (CG) eyes. As a result mean CCT in PSG eyes was thinner than CG eyes and this difference is significant statistically (p= 0,004). Conclusion: In our study, we found thinner CCT especially in PSG subjects. This condition is very important if we thought that each pseudoexfoliation and CCT effect glaucamatous process negatively. Additionaly thin CCT value causes low IOP measurement and this may lead to misidiagnosis of pseudoexfoliation subjects as PES.