Kolorektal polip ve kanserlerin saptanmasında çok kesitli bilgisayarlı tomografik kolonografi ile video kolonoskopinin karşılaştırılması
Comparison of multislice computed tomography colonography and video colonoscopy in detection of colorectal polyps and carcinomas
  1. Tez No: 229795
  2. Yazar: HÜSEYİN ÇEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DANACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon, ÇKBT kolonografi, video kolonoskopi, kolon hastalıkları, Colon, MSCT colonography, video colonoscopy, Colon disease
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) kolonografinin kolorektal patolojileri saptamadaki tanısal duyarlılığını video kolonoskopi ile karşılaştırarak belirlemektir.Gereç ve yöntem: Ocak 2006 ile Haziran 2007 tarihleri arasında ÇKBT kolonografi (Sanal kolonoskopi) ve video kolonoskopileri yapılan 77 hasta retrospektif olarak incelendi. Rektal tüp veya foley sonda rektuma yerleştirildikten sonra, hastanın tolere edebileceği kadar serbest oda havası (35-60 pump) verilerek tüm kolon şişirildi. Yeterli kolon distansiyonu sağladıktan sonra, önce supin sonra pron pozisyonda aynı çekim parametreleri uygulanarak kranio-kaudal yönde abdomen, diyafram kubbelerinden anal kanala kadar tüm ko¬lon segmentlerini ve rektumu içerecek şekilde aksiyel planda 1 mm kesit kalınlığında ve 1 mm.lik rekonstrüksiyon intervali ile tarandı. Elde edilen tüm görüntüler ağ bağlantısı aracılığı ile üç boyutlu (3B) rekonstrüksiyon yapabilen ayrı bir iş istasyonuna aktarıldı. Bu iş istasyonunda iki boyutlu (2B) reformat ve sanal endoluminal görüntüleme yöntemleri kullanılarak değerlendirme yapıldı. ÇKBT kolonografi bulguları video kolonoskopi bulguları ile karşılaştırıldı.Bulgular: Video kolonoskopi ile toplam 39 polip, 15 kolon tümörü, 5 ülseratif kolit, 4 divertikülozis koli, 1 anjiodisplazi ve 1'de nonspesifik proktosigmoidit olmak üzere 65 patoloji saptandı. Saptanan 39 polipten 31'i ? 5 mm, 4'ü 6-9 mm ve 4'ü ? 10 mm idi. ÇKBT kolonografinin boyut farkı gözetmeksizin tüm poliplerde duyarlılığı %64.1, ? 10 mm poliplerde %100, 6-9 mm arası poliplerde %75, ? 5 mm poliplerde %58.1 idi. Duyarlılık kolon tümörlerinde %100, divertikülozisde %75 ve Ülseratif kolitte %80 bulundu.Sonuç: ÇKBT kolonografinin kolon patolojilerinin tanısında yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olması, tarama yöntemi olarak veya kolon patolojilerinin değerlendirilmesinde, video kolonoskopiye ciddi alternatif ve tamamlayıcı bir yöntem olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the diagnostic efficiency of multislice computed tomography (MSCT) colonography in detection of colorectal pathologies compared with video colonoscopy.Materials and methods: Seventy-seven patients who underwent MSCT colonography (virtual colonography) and video colonoscopies between January 2006 and June 2007 were evaluated retrospectively. A rectal tube or Foley catheter was inserted into the rectum and (35-60 pump) free room air was injected to achieve distension of the whole colon as much as the patient can tolerate. After sufficient colonic distension was achieved, the abdomen was screened cranio-caudally in axial planes with a slice thickness of 1 mm and a reconstruction interval of 1 mm, from the domes of diaphragm to the anal canal along the whole colon segments and the rectum, first in supine and then in prone positions using the same parameters. All of the acquired images were transferred to a second workstation capable of employing 3 D reconstruction by the way of a network. In this workstation 2D reformatted images and virtual endoluminal display were used in the interpretation of colon pathologies on CT virtual colonoscopy. Findings of MSCT colonography was compared with those of video colonoscopy.Findings: A total of 65 pathologies including 39 polyps, 15 colon tumors, 5 ulcerative colitis, 1 angiodysplasia and 1 non specific proctosigmoiditis, were detected by video colonoscopy. Of the 39 polyps detected, 31 were ? 5 mm, 4 were 6-9 mm and 4 were ?10 mm. The sensitivity of MSCT colonography for detection of all polyps regardless their size was 64.1%, 100 %for polyps ? 10 mm, 75 %for polyps that are between 6-9 mm and 58.1 %for polyps ? 5 mm. The sensitivity for colon cancers was 100%, 75% in diverticulosis and 80% for ulcerative colitis.Conclusion: The high sensitivity and specificity of MSCT colonography in the diagnosis of colon pathologies will make it the screening modality and a serious alternative and complementary method for video colonoscopy in the evaluation of colon pathologies.