Tavşanlarda karotis artere uygulanan PTFE greft interpozisyonun anastomoz bölgesindeki fibroblastik aktivite ve neointima oluşumu üzerine statin, ACE inhibitörü, AT-2 Blokerlerinin etkileri
The effects of statin, ace inhibitor and at-2 blokers on the fibroblastic activity and neointima formation in the anastomoz zone of ptfe greft interpozition applied to rabbit karotid artery
  1. Tez No: 298816
  2. Yazar: SERKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER BAHÇIVAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İntimal hiperplazi, fluvastatin, valsartan, benazapril, Intimal hyperplazi, fluvastatin, valsartan, benazapril
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç:Son yıllarda otogreftlerin hazırlanma sürecinin uzun olması, venöz sistemdeki basınç ve kan akım hızının arteriyel sisteme göre düşük olması nedeni ile karşılaşılabilecek oklüzyonlar, intimal fibröz hiperplazi, anevrizmal dejenerasyon gibi komplikasyonlar sebebiyle sentetik prostetik malzemeler, periferik arteriyel rekonstrüksyon amacı ile yaygın olarak kullanılmaktadır. Vasküler rekonstrüktif girişimler sonrası restenoz gelişiminde önemli sebeplerden birisi intimal hiperplazidir. Bu çalışmanın amacı; tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan sentetik prostetik baypas greft modelinde intimal hiperplazi ve fibroblastik aktivite gelişimini engellemede statin, ACE inhibitörü, AT-2 blokerlerin etkinliğinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem:24 adet Yeni Zellanda cinsi tavşan kullanılarak her grupta 6 denek olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Tavşanlarda karotis arter oklüzyonu oluşturularak bu segmentin proksimali ile distali arasına 4mm PTFE grefti ile side to side baypas yapıldı. Deneklere oral yolla günlük 4 mg/kg/gün ikiye bölünmüş eşit dozda benezapril (Grup 2), 3 mg/kg/gün valsartan (Grup 3), 1 mg/kg/gün fluvastatin (Grup 4) verildi. Kontrol grubuna (Grup 1) herhangi bir ilaç verilmedi. Postoperatif 30. günde çalışma tamamlanarak denekler sacrifiye edildi. Endotelize olmuş PTFE greftler histopatolojik inceleme amacıyla çıkartıldı. İntima kalınlıkları ölçüldü ve diger gruplarla oranları hesaplandı.Bulgular:Çalışma sonunda toplam 24 adet sentetik bypass greftinin açıklık oranları % 84 idi. İntimal kalınlıklar; Grup 1'de 432,00 ± 71,45 ? m, Grup 2'de 195,00 ± 95,07 ? m, Grup 3'de 157,40 ± 37,36 ? m ve Grup 4'de 96,20 ± 43,46 ? m olarak ölçüldü. Grup 2,3,4'ün intimal kalınlıklarının Grup 1'e göre anlamlı olarak düşük olduğu tespit edildi (p=0.005). Grup 2,3 ve 4'ün intimal kalınlıklarının kendi aralarında anlamlı düzeyde bir fark olmadığı tespit edildi.Sonuç:Tavşanlarda deneysel olarak PTFE greft ile karotid artere uygulanan side to side baypas greft modelinde, 1 aylık benazapril, valsartan ve fluvastatin tedavisinin PTFE greftinde intimal hiperplazi gelişimini engellemede etkin olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objectives:The preparatory process is so long due to the fact that autografts,pressure and blood flow in the venous system in comparison with arterial system are low, complications like the occlusions that can be encountered , intimal fibrosis hyperplasia,aneurysmal degeneration synthetical prosthetic devices are used frequently.Intimal hyperplasia is one of the important reasons on the development of restenosis following the vascular reconstructive intervention.The objective of this study is to research the efficiency of ACE inhibitor,AT-2 blokers on the prevention of intimal hyperplasia and fibroblastic activity development on the model of synthetic bypass graft that can be formed emprically on rabbits.Materials and Methods:Using 24 New Zealand rabbits ,4 groups are made up and in each group there are 6 subjects.Forming karotis artery occlusion on the rabbits 4mm PTFE graft and a side to side bypass was done between the proximal and the distal of this segment.On equal doses 4mg/kg/day benezapril in two parts (Group 2),3mg/kg/day valsartan(Group 3),1mg/kg/day fluvastatin (Group 4) were given daily to the subjects through oral route.No drug was given to the control group(Group 1).Having completed the study the subjects were sacrificed on the 30th day of postoperative.Endotelized PTFE grafts were taken out to analyse histopathologically.Their intima thickness were measured and rate ratios of the other groups were calculated.Results:At the end of the study ,patency ratios of 24 senthetic bypass grafts in total were 84%.Intimal thicknesses were measured as 432,00+ 71,45um in Group 1;195,00+95,07um in Group 2; 157,40+37,36um in Group 3 and 96,20+43,46um in Group 4.ıt was measured that intimal thicknesses of Groups 2,3,4 were lower in comparison with Group 1(p?0.005).It has been determined that intimal thicknesses of Groups 2,3 and 4 don?t differ from each other significantly.Conclusion:On the model of side to side bypass graft implemented on karotid artery with PTFE graft emprically on rabbits ,it has been stated that monthly benazapril,valsartan and fluvastatin treatment is effective on the prevention of intimal hyperplazi development in PTFE graft.