Kanser tedavisi alan çocuklarda semptom sıklığı ve semptom kümelerinin belirlenmesi
Children who had received chemotherapy was determined symptom prevalence and symptom cluster
- Tez No: 229945
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP CONK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
- Anahtar Kelimeler: kanserli çocuklar, semptom prevalansı, semptom kümelemesi, semptom değerlendirmesi, Symptom cluster, symptom assessment, children with cancer, cooccurring symptoms
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırma, kanser tedavisi alan 10?18 yaşları arasında çocuklarda tedavinin birinci, ikinci ve üçüncü aylarındaki, semptom sıklığının ve semptom kümelerinin belirlenmesi amacıyla yapılan metadolojik ve tanımlayıcı tipte bir araştırmadır.Araştırma, Ege üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Onkoloji Bilim Dalı, Yenişehir Çocuk Hastanesi Onkoloji Kliniği, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı ve Dr.Behçet Uz Çocuk Hastanesi Onkoloji Kliniğinde kanser tanısı nedeniyle kemoterapi alan 10-18 yaşları arasındaki kanserli çocuklarla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini Ağustos 2006-Ağustos 2007 tarihleri arasında araştırma kriterlerine uygun 54 hasta oluşturmuştur. Araştırma sonunda elde edilen verilerin analizinde SPSS (Statistical Package For Social Science) 15.0 Paket programı ve Software Multi-Variate Statistical Package (MVSP) v.3.12 kullanılarak, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma. tekrarlı ölçümlerde tek yönlü varyans analizi, ki kare, küme analizi kullanılmıştır.Kanser tedavisin ilk ayında en sık prevalansa sahip semptomlar iştahsızlık, bulantı, saç dökülmesi, ikinci ayında iştahsızlık, halsizlik ve bulantı, üçüncü ayında iştahsızlık halsizlik ve sinirlilik, üzgün olma belirlenmiştir.Otuz maddeli Memorial Semptom Memorial Semptom Değerlendirme Ölçeği kullanılarak belirlenen semptomlardan tedavinin ilk ayında dört, ikinci ayında dört ve üçüncü ayında beş semptom kümesi oluşmuştur.Bulgular kanserli çocukların tedavilerinin ilk aylarında çok sayıda eş zamanlı semptom deneyimlediklerini göstermektedir. Bu bulgulardan yola çıkılarak kanserli çocuklarda semptomların değerlendirilmesi ve semptom kümelerinin belirlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine symptom prevalence and symptom cluster in children who had received chemotherapy and 10-18 aged with cancer in the first, second and third month of treatment. This is a methodological and descriptive study.The study was carried out at Ege University Faculty of Medicine Tülay Aktaş Bone Marrow Transplantation and Oncology Center Department of Pediatric Oncology, Dr. Behçet Uz Children Hospital at Departmant of Pediatric Oncology, Yenişehir Children Hospital and Dokuz Eylül University Faculty of Medicine , Department of Pediatric Oncology clinics between August 2006-Agust 2007. The research sample was constituted of 54 children who had received chemotherapy and 10-18 aged with cancer.SPSS (Statistical Package For Social Science) 15.0 Package and Software Multi-Variety Statistical Package (MVSP) v.3.12 were used to analyze the research data. Data were analyzed by number, percentage, average, standard deviation, repetitive measure one way variance analysis, chi-square and cluster analysis.The most prevalent symptom were lack of apetiate, nausea and alopecia in the fist month of treatment, lack of appetite, lack of energy and nausea in the second month of treatment and lack of appetite, lack of energy, nervousness and sadness in the third month of treatment. The Memorial Symptom Assessment Scale has 30 items was used to assess patients? symptom. 4 symptom clusters in the first month, 4 symptom clusters in the second month and 5 symptom clusters in the third month of the treatment were formed.These results show that the children have multiple symptoms, which often appear in groups or clusters. Symptom assessment and symptom cluster were constituted of children with cancer.