Laparoskopik nissen fundoplikasyon sonrası postoperatif gastrointestinal şikayetler
Postoperative gastrointestinal complaints after laparoscopic nissen fundoplication
  1. Tez No: 229961
  2. Yazar: GÜL BORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKHAN TÜRKÇAPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: uzun dönem sonuçlar, postoperatif gastrointestinal sikayetler, laparoskopik nissen fundoplikasyon, long term results, postoperative gastrointestinal complaints, laparoscopic nissen fundoplication
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Laparoskopik nissen fundoplikasyon gastroözofageal reflü semptomlarını çok iyi kontrol altına alan ancak beraberinde bazı yan etkileri olan altın standart ameliyat tekniğidir. Bu tez çalısmasında laparoskopik nissen fundoplikasyon sonrasında gelisebilen; siskinlik, ishal, ağızdan gaz çıkaramama, karın ağrısı, flatus (asağıdan sık gaz çıkarma) gibi nonspesifik gastrointestinal sikayetlerin sıklığı, derecesi ve bunların ameliyat sonrası dönemde hasta memnuniyetine olan etkilerini ortaya koymak amaçlanmıstır. Bu çalısmada literatürden farklı olarak; aynı cerrah tarafından ve standart sekilde ameliyat edilen hastaların, tek bir gözlemci tarafından değerlendirmesi yapılmıstır. Gereç ve yöntem: Mart 2000-Mart 2007 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim dalında Laparoskopik Nissen Fundoplikasyon (LNF) yapılan 215 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalara reflüye spesifik ve nonspesifik gastrointestinal sikayetleri, bunların sıklığı ve siddetini ve ameliyattan memnuniyeti sorgulayan bir form uygulandı. ?statistiki analizler için Wilcoxon testi, Kruskal Wallis varyans analizi, Spearman`ın korelasyon katsayısı, Multiple comparisons testi ve Mann Whitney U testi kullanıldı. Sonuçlar: Postoperatif dönemde %25,6 yutma güçlüğü, %17,7 regürjitasyon, %17,2 yanma, %50,2 siskinlik, %27 ağızdan sık gaz çıkarma, %15,3 ishal, %15,3 karın ağrısı, %3,7 kusma, %29,3 çabuk doyma, %25,1 ağızdan gaz çıkaramama ve %38,1 flatus sikayeti olduğunu gördük. Yutma güçlüğü ile ishalde sıklık ve/veya siddet açısından ameliyat sonrası dönemde ameliyat öncesine göre fark yoktu (p>0,005). Ancak diğer sikayetlerde azalma vardı. Ağızdan gaz çıkaramama ve çabuk doyma ameliyat sonrasında gelisen yeni sikayetlerdi. Hastaların %15,3 de sikayetlerde tekrar etme, ve %9,8?de de ilaç kullanım öyküsü vardı. Ancak yine de hastaların %81,2?si mevcut durumlarından memnun, %91,6?sı ameliyata sıcak bakıyordu. Tartısma: LNF GÖRH?nı kontrol etmede etkin bir yöntem olsa da postoperatif dönemde bazı nonspesifik gastrointestinal sikayetler görülmektedir. Ancak bunların sıklık ve derecelerinin az olması memnuniyet oranını düsürmemektedir
Özet (Çeviri)
Aim: Laparoscopic nissen fundoplication that controls reflux sypmtoms greatly, but has some adverse effects is a gold standard operation. ?n this study, we tried to manifest frequency, severty and effects on the patient satisfying of nonspesific gastrointestinal complaints that occurs after laparoscopic nissen fundoplication like flatulence, diarrehea, unable to belch, abdominal pain, bloating. Difference of this study from literatures is that operations have been performed standardly by same surgeon, and patients have been considered only one observer. Material-metod: We considered retrospectively 215 patients in March 2000-March 2007 that have been Laparoscopic Nissen Fundoplication in Ankara University Faculty of Medicine. We conducted a form about reflux spesific and nonspesific gastrointestinal complaints, their frequency and severty and satisfying from operation. We used Wilcoxon test, Kruskal Wallis varians analyse, Spearman?s correlation coefficient, Multiple comparisons test and Mann Whitney U test for statistical analyses Results: %25,6 dysphagia, %17,7 regurgitation, %17,2 heatburn, %50,2 flatulence, %27 belch, %15,3 diarrhea, %15,3 abdominal pain, %3,7 vomiting, %29,3 early satiety, %25,1 unable to belch, %38,1 to break wind have been seen in postoperative period. There was ne difference between dysphagia and diarrhea about frequency and/or severty in pre and postoperative periods (p>0,005). But other complaint was decreased. Unable to belch and early satiety was new manifesting complaints. %15,3 of patients had recürrens of complaints, and %9,8 were using drugs. However, %81,2 of patients were satisfied about their situations, and %91,6 was prefering operation Conclusions: As you see, LNF controls typic symptoms of reflux but also new nonspesific gastrointestinal complaints occurs. But new manifesting complaints have seen rarely and don?t change prefering of operation.