Overin seröz adenokarsinomları ve seröz borderline tümörlerinde RAS/RAF/MEK/MAPK yolağındaki moleküler değişikliklerin immünhistokimyasal olarak araştırılması
Immunohistochemical detection of RAS/RAF/MEK/MAPK pathway on serous adenocarcinoma and serous borderline tumors of ovary
  1. Tez No: 229962
  2. Yazar: CEVRİYE CANSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SERTÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Seröz borderline tümör, Seröz adenokarsinom, MAPK sinyalyolagı, immünhistokimya, Serous Borderline Tumor, Serous Adenocarcinoma, MAPK pathway, mmunohistochemistry
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giris: SBT'ler ve SAK'ların etyopatogenezinde son yıllarda iki farklı yolaktanbahsedilmektedir. SBT'ler ve bunlardan gelistigi düsünülen low grade SAK'larda MAPKinazyolagının aktive oldugu, konvansiyonel SAK'ların ise bunlardan farklı genetik mekanizmalarile yüzey epitelinden veya bir inklüzyon kistinden de-novo ortaya çıktıgı savunulmaktadır.Bu çalısmada farklı moleküler degisiklikler gösterdigi bildirilen SBT'ler ve SAK'lararasında p38 MAPK yolagının ve c-myc, c-fos ve c-jun gibi transkripsiyon faktörlerininaktivasyon profilinin arastırılması amaçlanmıstır.Materyal ve Metod: Bu çalısmada 2000-2007 yılları arasında, Ankara ÜniversitesiTıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda raporlanmıs ooferektomi materyalleri incelenmistir.12 Borderline Seröz Tümör (BST), 41 Seröz Adenokarsinom (SAK) ve Seröz PapillerKistadenofibrom, Morgagni Kisti, Seröz Kistadenom ve Basit Seröz Kistlerinden olusan 19vaka ile birlikte, toplam 72 vaka üzerinde çalısılmıstır. `Mikroarrayer' ile tümörlü bloklardan1,5 mm uzun çapında doku silindirleri çıkartılarak ve her dokudan 3 kor alınarak 2 adet`TMA' blogu hazırlanmıs, benign lezyonlar, SBT'ler ve bazı SAK vakalarından ise 3 mmçaplı 2'ser kor alınarak 7 adet makroarray blogu hazırlanmıstır. Toplam 9 bloktan elde edilenkesitlere immünhistokimyasal olarak p38, c-myc, c-fos ve c-jun antikorları uygulanmıstır.Bulgular: c-fos'un SBT'ler ve benign grupta nükleer boyanma yaygınlıgı vesiddetinin SAK vakalarına oranla yüksek oldugu izlenmistir. c-myc ile SAK vakalarınınhiçbirinde spesifik nükleer boyanma gözlenmemistir. Benign lezyonlar ve SBT'lerde nükleerc-myc ekspresyonu izlenmis, bunun da benign lezyonlardan SBT'lere dogru azalan oranlardabulundugu saptanmıstır. c-myc sitoplazmik ekspresyonuna bakıldıgında, SBT ve SAK'lardabenign gruba oranla sitoplazmik boyanma siddetinin yüksek oldugu anlasılmıstır. c-jun ile butümörlerde spesifik nükleer boyanmaları arasında anlamlı bir fark elde edilememistir. p38boyanma spesifik nükleer boyanmanın SBT'ler ve benign grupta yüksek oldugu, SAKvakalarında ise nükleer boyanmanın anlamlı olarak daha az izlendigi saptanmıstır.Sonuç: p38, c-myc ve c-fos nükleer ekspresyonları SBT'ler ve SAK'larda farklılıkgöstermektedir. Tanı güçlügü yasanan olgularda bu markerların nükleer ekspresyonfarklılıklarından faydalanılması mümkündür. SBT'ler ve SAK'ların farklı moleküleryolaklardan gelistigi anlasılmaktadır. Ancak bu yolakta rol oynayan moleküleriimmünhistokimyasal olarak arastıran ilk çalısma olması nedeniyle bu verilerin özellikle düsükdereceli seröz adenokarsinomların da yer aldıgı daha genis vaka serilerinde de gösterilmesigerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ntroduction: Recent years, the authors propose a dualistic model for ovarian serouscarcinogenesis. In this model, one pathway involves a stepwise progression from SBT to lowgrade serous carcinoma by molecular changes in MAPKinase molecular pathway, and theother pathway is characterized by rapid progression from the ovarian surface epithelium orinclusion cysts to a conventional (high-grade) serous carcinoma.In this study we aimed that, to determine the difference in p38 MAPK pathway, andthe transcription factors, c-myc, c-fos, c-jun between SBTs and SACs.Materials and Methods: In this study, we examined, 12 SBT, 41 SAC and 19 casesof benign group that composed of serous papillary cystadenofibroma, serous cystadenoma,Morgagni cysts that were diagnosed at Ankara University Pathology Department in yearsbetween 2000-2007. 2 new tissue microarray blocks were obtained by taking tissue cylinders1,5 mm in diameter with a microarrayer. And each case was represented with 3 tissuecylinders. 7 macroarray blocks were obtained by tissue taking cylinders 3 mm in diameterand each case was represented with 2 tissue cylinders. All cases were shown in 9 blocks.These blocks were stained with p38, c-myc, c-fos ve c-jun.Results: The intensity and diffusiveness of the nuclear staining of c-fos in SBT andbenign group was hidher than SACs. By c-myc, there were no nuclear staining in SACs. Inbenign group and SBTs there were nuclear staining with c-myc and intensity of nuclearstaining was stronger in benign group than SBTs. Cytoplasmic staining of c-myc in SBTs andSACs was stronger than benign group. By c-jun there were no different staining between 3groups. In SBTs and benign group, nuclear p38 staining was higher than SACs.Conclusion: The nuclear stainin of p38, c-myc and c-fos is different between SBTsand SACs. This may be helpful in the cases, that we have problems in the differentiation ofSACs and SBTs. However this is the first immunohistochemical study that aimed to deteminethe difference of MAPK pathway in SBTs and SACs. So there must be more studies in largeseries, including low grade serous carcinoma.