Kalp cerrahisinde kullanılan eritrosit süspansiyonlarının filtre edilip edilmemesinin ameliyat sonrası komplikasyonlara etkisi
The role of leukofiltration of blood components during cardiac surgery
  1. Tez No: 229982
  2. Yazar: BİLGE CEYDİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: transfüzyon, lökofiltrasyon, kalp cerrahisi, enfeksiyon, mortalite, transfusion, leukoreduction, cardiac surgery, infection, mortality
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Yapılan çalışmalarda, kan transfüzyonu ile postoperatif mortalite ve morbidite artışı arasında güçlü bir ilişki saptanmıştır. Transfüzyon ilişkili immunmodülasyonun (TRIM), transfüzyon ile ilişkili olabilecek postoperatif morbidite ve mortaliteden sorumlu olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, kalp cerrahisi uygulanan hastalarda kullanılan eritrosit süspansiyonlarında lökosit azaltılması işlemi uygulananlar ve uygulanmayanlar arasında, postoperatif enfeksiyonlar, çoklu organ yetmezliği, diğer komplikasyonlar ve ölüm oranları açısından anlamlı bir fark olup olmadığını gösterebilmektir. Tek merkezde kalp cerrahisi uygulanan 200 hasta randomizasyon yapılmadan çalışmaya dahil edilmiştir. Hastanede yattıkları süre içerisinde, 100 hastaya lökofiltre edilmiş eritrosit süspansiyonu kullanılmış ve bu hastalar filtrasyon yapılmamış eritrosit süspansiyonu kullanılan 100 hasta ile karşılaştırılmıştır. Hastaların tüm verileri TurcoScore veri tabanından elde edilmiştir. Bu iki gruptaki hastaların genel özellikleri ve aldıkları eritrosit süspansiyonu sayıları benzerdir. Preoperatif risk değerlendirmesinde EuroSCORE kullanılmıştır. Tüm kan ürünleri Avrupa standartlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Postoperatif enfeksiyonlar ve yoğun bakımda yatış süresi lökofiltrasyon yapılan grupta daha düşük oranda görüldü, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (sırasıyla p=0.311 ve p=0.450). İki grup arasında MODS görülme oranlarında, hastanede mortalite ve postoperatif ilk 30 günlük mortalite oranlarında fark saptanmadı. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda hep çelişkili sonuçlar elde edilen TRIM etkisini saptayabilmek için, hem çalışma büyüklüğünün geniş tutulması hem de çift kör, randomize bir çalışma tasarımı gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
It?s reported that blood transfusion has a major impact on postoperative mortality and morbidity via immunomodulation. In this study we retrospectively compared leukocyte depleted and nondepleted packed red blood cells (pRBC) in cardiac surgery on postoperative infection, multiorgan failure, hospital in days and mortality rates. Hundered patients who received leukofiltred blood components were compared with another group who recieved regular blood components which their data were retrieved from TurkoScore. Preoperative risk assessment was performed by using EuroSCORE. Preoperative variables were comparable between the two groups. All the blood components were prepared according to the European Guidelines. The number of pre and postoperative transfusion of pRBCs were not different between the two groups. Although it was not significant, postoperative infection rates and internal care unit hospitalisation days were found to be shorter in leukofiltred group (p=0.311, p=0.450). There were no differences neither in the incidence of MODS nor in hospital mortality rates (p=1.000 ve 0.500). In this study, we were not able to demonstrate any benefit of leukofiltration of blood components in cardiac surgey. We definitely need future double blinded randomizedand prospective studies with larger number of patients.