Kronik obstrüktif akciğer hastalığında efor kapasitesinin belirlenmesinde bisiklet ergospirometrisiyle yapılan kardiyopulmoner egzersiz testinin altı dakika yürüme testiyle karşılaştırılması
Comparison of cardiopulmonary exercise testing by cycle ergometry and six minute walking test in determination of exercise capacity in chronic obstructive pulmonary disease
  1. Tez No: 229983
  2. Yazar: FATMA ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ BARTU SARYAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Dispne, Kardiyopulmoner Egzersiz Testi, Altı Dakika Yürüme Testi, COPD, Dyspnea, Cardiopulmonary Exercise Testing, Six Minute Walking Test
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bir kişinin egzersiz kapasitesinin belirlenmesinde solunum fonksiyon testlerinin kullanımı kısıtlıdır. KOAH' da hastalık şiddetinin belirlenmesinde 1. saniye zorlu ekspirasyon hacmi (FEV1) en sık kullanılan solunum fonksiyon testi parametresidir. FEV1 azalması doğrudan statik ve dinamik hiperinflasyonun derecesini yansıtmamasının yanı sıra KOAH' da egzersiz kapasitesini de yansıtmaz.KOAH olgularında egzersiz testi hastalık derecesinin, prognozun, egzersizle ortaya çıkan hipokseminin ve tedavi cevabının belirlenmesinde oldukça faydalıdır. Tanısal bilgiler yanında fizyolojik veriler sağlayan, kardiyak ve pulmoner performansı gösteren, bisiklet ergometresi kullanılarak yapılan kardiyopulmoner egzersiz testi (KPET) egzersiz kapasitesinin belirlenmesinde standart bir yöntem olarak uzun süredir kullanılmaktadır. Bisiklet ergometrisiyle maksimum egzersiz testinin rutin klinik uygulamaya girmesine engel olan bazı kısıtlılıkları vardır. KPET ile hastalara yürümekten daha az tanıdık olan bir aktivite uygulanır ve gaz değişim ölçümleri pahalı ve karmaşık bir teknoloji gerektirir. Bisiklet ergometrisiyle yapılan egzersiz testi ile egzersiz kapasitesi oksijen kullanımı ve iş verimi yönünden değerlendirmek ve buna göre günlük aktiviteleri uygulayabilme becerisine karar vermek güçtür. Yakın zamanda KOAH hastalarının egzersiz kapasitelerini değerlendirmek amacıyla basit yürüme testleri geliştirilmiş ve klinikte veya araştırma yapmak amacıyla bu testler sıkça kullanılmıştır.Klinikte en sık kullanılan altı dakika yürüme testidir (6DYT) ve basitçe altı dakika içinde yürünebilen mesafenin ölçümüne dayanır. 6DYT' nin avantajları basitçe uygulanması ve tanıdık bir eylemin gerçekleştirilmesidir.KOAH' ta hangi egzersiz testinin seçileceği karmaşık bir konudur. Bu çalışma 6DYT ve KPET arasındaki ilişkiyi ve iki testin solunum fonksiyon testleri, dispne indeksleri ve yaşam kalitesi anketleri ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya alınan 36 stabil dönem KOAH' lı olguya temel değerlendirmeden sonra çalışma protokolü çerçevesinde 6DYT ve KPET uygulanmıştır. Dispne derecesi egzersiz öncesi ve sonrası Borg dispne skalası ile değerlendirilmiştir. Klinik laboratuarında olgulara solunum fonksiyon testleri yaptırılmıştır. Olgulara dispne skalaları (MRC, BODE, Borg, BDI) ve yaşam kalitesi anketi (Saint George' s Solunum Anketi) yaptırılmıştır. Labaratuar testleri ve arter kan gazı değerleri kaydedilmiştir.Her iki egzersiz testinde performans, standart solunum fonksiyon testleri özellikle FEV1, maksimum istemli ventilasyon (MVV) ve inspiratuar kapasite (IC) ile belirlenen ventilasyon kısıtlılığı ile ilişkilidir.Kolay uygulanan bir test olan 6DYT' e hasta uyumu KPET' den daha yüksek bulunmuştur. Ancak maksimum egzersiz kapasitesi solunum fonksiyon testleriyle 6DYT' den istatsitiksel olarak daha anlamlı bir ilişki göstermektedir.Sonuçlar değerlendirildiğinde KPET parametreleri karbonmonoksit difüzyon kapasitesiyle (DLCO %) ve maksimal inspiratuar basınçla (MIP) anlamlı korelasyon göstermektedir. Her iki test havayolu iletimi (Gaw) ve rezistans (Raw) testleriyle ilişkili değildir.MRC, BODE ve Borg dispne skalalarının her iki egzersiz testiyle ilişkisi bulunmamaktadır. BODE indeksi ve Saint George's Solunum anketi (SGRQ) maksimum oksijen kullanımı (VO2) ile ilişkilidir.Sonuç olarak; basit bir test olan 6DYT KOAH olgularında egzersiz kapasitesinin belirlenmesinde değerlidir. Her iki test de solunum fonksiyon testleri özellikle FEV1, MVV, IC ile belirlenen ventilasyon bozukluğu ile ilişkilidir. KPET, BODE ve SGRQ ile ilişkiliyken 6DYT dispne indeksleri ve yaşam kalitesi anketleriyle ilişkili değildir.
Özet (Çeviri)
In general, measures of lung function have limited ability to predict exercise capacity in an individual. The forced expiratory volume in 1 second (FEV1) is the most widely used lung function measurement to determine disease severity in chronic obstructive pulmonary disease (COPD). However, a limitation of the FEV1 does not directly reflect the degree of static and dynamic hyperinflation but also it does not reflect exercise capacity in COPD.Exercise testing in individuals with COPD is a useful means to assess degree of disability, prognosis of survival, presence of exercise-induced hypoxemia, and response to treatment. Because of ability to provide measures of physiologic data in addition to diagnostic information, cardiopulmonary exercise testing using cycle ergometer with measurement of indexes of cardiac and pulmonary performance such as maximum oxygen consumption, has long been the standart method for measuring exercise capacity in COPD. However, maximum exercise testing with cycle ergometry has some limitations that have hindered its use in routine clinical practice. Cardiopulmonary exercise testing (CPET) employs an activity that is less familiar than walking and measurement of gas exchange requires expensive and complex technology.In addition, exercise capacity by cycle ergometry, expressed in units of oxygen consumption or power output, can be difficult to interpret, particularly with regard of an individual?s ability to perform daily activities. In recent years, simple walking tests of exercise have been developed and are increasingly used in assessment of COPD patients for clinical and research purposes.The most widely used walking test in clinical practice is the 6-minute walking test (6MWT) which simply measures the distance walked over 6 minutes. The advantages of the 6MWT include the use of minimal technical resources and employment of a familiar form of exercise.Choice of exercise testing in COPD is controversial. This study was done in order to determine the relationship between 6MWD and CPET and relation of two tests with measures of lung function, dyspnea scales and quality of life survey.After the baseline evaluation 36 stable COPD patients performed 6MWT and CPET in appropiate to study protocols. Dyspnea level was set by Borg dyspnea scale before and after the exercise. Pulmonary function tests was performed in the clinic laboratory with uniform procedures. Dyspnea scales (MRC, BODE, BDI) and health related quality of life seurvey (Saint George? s Respiratory Questionnaire) was applied to participants. The results of arterial blood gases analysis and laboratory parameters were enlisted.Because of ease of adaptation to 6MWT, consistency of patients was higher than CPET. This study demonstrates that 6MWT and CPET significantly correlated. Performance on both exercise tests is correlated with ventilatory impairment indicated by standard lung function tests, particularly the FEV1, maximum volunteer ventilation (MVV) and inspiratory capacity (IC). However, maximum exercise capacity is more closely correlated with lung function measures than six-minute walking distance.CPET parameters was significantly correlated with diffusing capacity for carbonmonoxide ( DLCO %) and maximal inspiratory pressure (MIP %) . Both tests were not correlated with airway conductance and resistance tests.MRC, BDI, Borg dyspnea scales showed no relation with exercise capacity. BODE index and SGRQ (symptom, impact and total score) were correlated with maximum oxygen consumption.We conclude that; as being a simple test six minute walking test is a vulnerable test to determine exercise capacity of COPD patients. Both tests are correlated with ventilatory impairment indicated by lung function tests, specifically FEV1, MVV and IC. CPET was correlated with BODE index and SGRQ wheras 6MWD was not.