Ofis histeroskopinin anormal uterin kanama tanı ve tedevisindeki yeri
The role of office hysteroscopy in the evaluation and the treatment of abnormal uterine bleeding
- Tez No: 230025
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET YÜCESOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ofis histeroskopi, Transvajinal ultrasonografi, endometrial biyopsi, Transvaginal ultrasonography, Office hysteroscopy, Endometrial sampling
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Ofis histeroskopinin anormal uterin kanama tanı ve tedavisindeki yeri. Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, Kocaeli 2008. Anormal uterin kanamalı olgularda ofis histeroskopinin endometrial anormalliklerin tanı ve tedavisindeki yerini belirlemek. Çalışma 01.10. 2007-30. 05 2008 tarihleri arasında yapıldı. Anormal uterin kanama nedeni ile Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekoloji polikliniğine başvuran 125 hasta çalışma kapsamında değerlendirildi. Olguların fizik ve jinekolojik muayenelerinin ardından transvajinal ultrasonografi ve anesezi yapılmadan ofis histeroskopi yapıldı ardından lokal anestezi uygulanarak karmen kanül ile endometrial biyopsisi yapıldı. Histeroskopi öncesi, sırasında ve hemen bitiminde hastalara görsel analog ağrı skalası (VAS) ve Likert memnuniyet skalası uygulandı. Ofis histeroskopide izlenen polip ve submüköz myom gibi lezyonlar makas ile kesildi, şüpheli alanlardan biyopsi alındı ve işlem bitiminde yapılan endometrial biyopsi ayrı kaplara konarak patolojiye yollandı. Patoloji sonuçları referans test olarak kabul edilip ofis histeroskopinin ve transvajinal ultrasonografinin sensitivite, spesifitesi hesaplandı. Transvaginal ultrasonografinin endometrial patolojileri saptamasındaki sensitivitesi %85.2, spesifitesi %64 olarak saptandı. Ofis histeroskopinin endometrial patolojileri saptamadaki sensitivitesi %95, spesifitesi %85 olarak bulundu. Ofis histeroskopi uygulamasının gerçekleşme süresi çalışmamızda araştırıldı. Ofis histeroskopinin ortalama işlem süresi 8.6±5.6 dakika olarak tespit edildi. 10 dakikadan az sürede gerçekleştirilen ofis histeroskopilerin oranı %76.8 idi. VAS skalalarının analizinde olguların %87.2'nin ofis histeroskopi yapılıken minimal rahatsızlık hissi veya çok hafif ağrı hissettiklerini tespit edildi. Likert memnuniyet skalası analizinde, hastaların %94.4'nün histeroskopiden memnun veya çok memnun kaldıkları bulundu. Çalışma oluşturan hastalardan % 45.6' nın polip, submüköz myom gibi fokal lezyonlarının eksize edilerek tedavi edildiği saptandı. Ofis histeroskopi `'gör ve tedavi et'' prensibiyle anormal uterin kanama tanı ve tedavisinde altın standart yöntemdir
Özet (Çeviri)
The role of hysteroscopy in the evaluation and the treatment of patient with abnormal uterine bleeding Kocaeli University Faculty of Medicine Obstetrics and Gynecology 2008. The objective is to find the role of hysteroscopy in the treatment and evaluation of patient with abnormal uterine bleeding. In the period of october 2007 to may 2008 125 women who were referred for abnormal uterine bleeding to Kocaeli University Faculty of Medicine Obstetrics and Gynecology outpatient clinic were evaluated. All patients underwent pelvic examination, transvaginal ultrasonography, office hysteroscopy without anesthesia and endometrial sampling through suction curettage with local anesthesia. Before, during and after hysteroscopy all patients asked to fill up the Visual analogue Scale (VAS) of pain caused by the procedure of hysteroscopy. Endometrial tissue from the suspicious area of the endometrium taken by the grasping forceps directed biopsy and cutting lesions by scissors that were seen during the office hysteroscopy and the endometrial aspiration biopsy with no: 4 Karman canula after office hsyteroscopy were sent to patology laboratory in formol solution. The reports of the pathology were taken as a referance test. The findings at transvaginal ultrasonography and office hysteroscopy were compared with the pathological reports and sensitivity, specificity of the office hysteroscopy and transvaginal ultrasonography for the detection of endometrial abnormalities were calculated. The sensitivity and specifity of transvaginal ultrasonography for all endometrial pathologies were 85.2 % and 64 %, respectively. The sensitivity and specifity of office hysteroscopy for all endometrial pathologies were 95 % and 85 % , respectively. The mean time of duration of the office hysteroscopy was 8.6 ± 5.6 minutes. VAS scales showed that 87.2 % patients who underwent office hysteroscopy had minimal discomfort or minimal pain. 94.4 % of patients of the study group had satisfaction from the office hysteroscopy. 45.6 % of patients of the study group were treated by excision focal lesion as a polyp or submucous myomas at office hysteroscopy. The principles of `?see and treat?? with office hysteroscopy as a gold standard procedure in the diagnosis and treatment of the patient with abnormal uterine bleeding.