Doğu Akdeniz sahillerinde yuvalayan Chelonia mydas ve Caretta caretta deniz kaplumbağalarında reprodüktif organların ve yumurta gelişiminin ultrasonografi ile görüntülenmesi
Ultrasonographic monitorisation of the reproductive organs and egg development in Chelonia mydas and Caretta caretta sea turtles which nesting in East Mediterranean coasts
  1. Tez No: 230031
  2. Yazar: ALEV ÜLKÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz kaplumbağası (Chelonia mydas, Caretta caretta), ultrasonografi, yumurta gelişimi, ovaryum, ovidukt, sea turtle (Chelonia mydas, Caretta caretta), ultrasonography, egg development, ovarium, oviduct
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sunulan çalışma, yuvalama için Doğu Akdeniz sahillerini kullanan Chelonia mydas ve Caretta caretta deniz kaplumbağalarının üreme organları ve yumurta gelişimlerinin ultrasonografi ile izlenebilirliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada 8 dişi Chelonia mydas ve 3 dişi Caretta caretta deniz kaplumbağası kullanıldı. Çalışma şubat ayında başladı ve Temmuz sonunda bitirildi. Çalışma denizel ya da karasal ortamda B Mode ultrasonografi cihazı ile 5.0 - 7.5 MHz mikrokonveks prob kullanılarak gerçekleştirildi. Üreme organları ve yumurta gelişiminin görüntülenmesi sağ ve sol inguinal açıklıktan, ultrason probunun plastrona paralel olarak yerleştirilmesinden sonra farklı açılar denenerek yapıldı. Kaydedilen görüntülerden yumurta, yumurta albümini ve vitellus çaplarının ölçümleri detaylı olarak yapıldı. Çalışmada, idrar kesesi, ovaryumlar, yumurta dolu iken oviduktlar, gelişimlerinin farklı aşamalarındaki folliküller, kabuklu ve kabuksuz yumurtalarla yuvalama için sahile çıkan kaplumbağalarda embriyolar görüntülendi. Sonuç olarak; ultrasonografi ile 5.0 - 7.5 MHz mikrokonveks prob kullanılarak deniz kaplumbağalarında üreme organları ve yumurta gelişiminin denizel ya da karasal ortamda izlenebileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was designed to imagine techniques of the reproductive organs and egg development of the sea turtles (Chelonia mydas and Caretta caretta) which are nesting in East Mediterranean coasts by using ultrasonography. Research material consisted of 8 female Ch. mydas and 3 female Ca. caretta sea turtles. The study was carried out from February to July. Ultrasonographic examinations were performed in marine or coastal environment with a B mode real time ultrasonography and 5.0 - 7.5 MHz convex probe. Probe was placed in left and right inguinal apertures for screening the reproductive organs and egg development. Probe was located parallel to the plastron and different angles were tried for screening the target organs and structures. Vesica urinaria, ovaries, oviducts (when filled with eggs) developing follicles in different stages and eggs with or without shell (before laying) were screened. Detailed examinations were performed in reproductive organs and developing eggs; diameter of the egg?s, egg?s albumin and vitellus. Embryos, in prenesting sea turtles were also screened. It was concluded that ultrasonographic examinations with a 5.0 - 7.5 MHz convex probe was an easy imaging technique in the screening of reproductive organs and egg development in the sea turtles without using sedative or anesthetic medications without giving any extra stress in marine and coastal environment.