Hafif kognitif bozukluk tanısı alan hastalarda bir NMDA reseptör antagonisti olan memantinin kullanmayan gruba göre etkinliği ve güvenirliliğinin değerlendirilmesi
Evaluating the efficiency and the reliability of memantine, a NMDA receptor antagonist, in the patients diagnosed as mild cognitive impairment with a control group
- Tez No: 230043
- Danışmanlar: PROF. DR. B. DEMET ÖZBABALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Hafif kognitif bozukluk, memantin, Mild cognitive impairment, memantine
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada Hafif Kognitif Bozukluk (HKB) tanısı alan hastalarda memantinin etkinliği ve güvenirliliği araştırılmıştır. Çalışmaya, ilaç alan HKB'si olan (n=20), ilaç almayan HKB'li (n=10) ve sağlıklı gönüllülerden (n=10) oluşan üç grup olmak üzere toplam 40 kişi katılmıştır. HKB tanısında Petersen kriterleri kullanılmıştır. Tüm katılımcılar belirli aralıklarla nöropsikolojik testlerle izlenmiş ve çalışmanın başlangıcında ve sonunda serebral SPECT çektirilmiştir. HKB tanısı alan hastalarda özellikle bellek ve yürütücü fonksiyonlarda bozukluk saptandı. Memantin alan grupta kırksekiz haftalık takipte özellikle fonksiyonel alanın değerlendirildiği Blessed demans-yetenek kaybında, global kognitif alanın değerlendirildiği kısa mental durum testinde (KMDT) ve yürütücü fonksiyonların değerlendirildiği Frontal Değerlendirme Bataryası'nda (FDB) düzelme gözlendi. Memantin alan grupta başlangıçta ve çalışma sonrası çekilen serebral SPECT sağ inferior temporal ve parietal bölgede hiperperfüzyon göstermiştir. Sonuç olarak memantin HKB'li hastalarda ilk tedavi olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, the efficiency and the reliability of memantine was evaluated in patients who are diagnosed as mild cognitive impairment (MCI). Forty patients enrolled for the study including patients with MCI who are receiving treatment (n=20), patients with MCI but not receiving treatment recently (n=10) and healthy volunters (n=10). Petersen criteria was used for MCI diagnosis. All the subjects were followed with neuropsychologic tests time to time and both at the study onset and the end of the study all of the subjects cerebral SPECTs were taken. In the MCI diagnosed patients especially memory and motor functions are declined. During the forty-eight days follow-up period of the memantine using group, we determined ability loss in blessed-dementia when evaluating especially the functional zones and improvement when evaluating globale cognitive zone in MSSE and when evaluating executive functions in Frontal Asessment Battery test. We observed hyperperfusion in right inferior temporal and parietal zones in the cerebral SPECTs that we took at the study onset and after completing the study. In conclusion memantine can be suggested as a first drug for MCI diagnosed patients treatment.