Rowland bilişsel değerlendirme testi (RUDAS)'nin türktoplumuna uyarlanması, geçerlilik, güvenilirlik vestandardizasyonu
The validity, reliability and standardization of the turkish version of therowland universal dementia assessment scale (RUDAS) for turkishpopulation
- Tez No: 811079
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: rudas, minimental status exam, alzheimer disease, mild cognitive impairment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Demografik yaşlanma ile birlikte yaşlı bireylerde kognitif ve davranış bozukluğu sıklığı giderek artmaktadır. Özellikle yaşlı hastalarda demans, yüksek morbidite ve ciddi sağlık harcamalarına neden olmaktadır. Uygulanması basit olan ve kısa süre alan tarama testleri özellikle yoğun kliniklerde klinisyen için demansı saptamakta oldukça yardımcı olmaktadır. Mini Mental Test (MMSE) demansı saptamakta uzun yıllardır kullanılan geçerli ve pratik bir tarama testidir. Ancak yapılan çalışmalarda MMSE skorunun dil,eğitim ve yaştan etkilendiği ve frontal yürütücü işlevleri değerlendirmekte yetersiz kaldığı saptanmıştır. The Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS) birçok kültür ve dilden insanların bir arada yaşadığı Avusturalya'da geliştirilmiş basit bir tarama testidir. Diğer dillere çeviri yapılırken kavram kayıpları olmamakta ve frontal yürütücü işlevleri değerlendirebilmektedir. Bizim bu çalışmada amacımız bu testin Türk populasyonuna göre standardizasyonunu yaparak Türkçe versiyonunun geçerlilik ve güvenilirliğini değerlendirmek ve Türkiye'de klinik kullanımını sağlamaktır. Çalışma grubu, Başkent Üniversitesi Hastanesi Nöroloji bölümünde takipli Alzheimer hastalığı olan (n=87), hafif bilişsel bozukluk tanısı olan (n=95) ve benzer yaş, eğitim düzeyi ve cinsiyet dağılımına sahip demansı olmayan kontrol grubundan (n=80) oluşturuldu. Hastalar ve kontrol grubuna MMSE ve RUDAS uygulandı. Üç grubun ortalama değerlerinin karşılaştırılmasında Varyans Analizi, RUDAS ve MMSE ölçek puan toplamlarının tanı grubunu ayırmadaki başarısı için Recevier Operating Curve analizi yapıldı. Çalışmanın güvenirlik sonucuna Cronbach alpha katsayısı ile bakıldı. Geçerlilik aşamasında ise pearson korelasyon katsayısı ve Kappa analizi yapıldı. Bu çalışma, RUDAS'ın Türkçe uyarlamasının, Türk toplumunda bulunan Alzheimer hastalığının ve hafif bilişsel bozukluğun değerlendirilmesi ve takibinde geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu göstermiştir. Ayrıca RUDAS'ın en az MMSE kadar başarılı olduğunu ve yaş, eğitim ve cinsiyetten etkilenmediği görülmüştür
Özet (Çeviri)
The number of people with cognitive and behavioural impairment is common in old age due to demographic aging. Disorders such as dementia, which disproportionately affect the oldest age groups, cause considerable morbidity to patients and carers, and generate large health-care costs. A simple screening instrument to assist the clinician detect cases of dementia is useful, especially in busy out patient settings. Mini Mental Status Exam has been widely used in dementia screening as a practical and valid tool assessing various neuropsychological domains. But MMSE scores are influenced by age, education, ethnicity and language of the interview and usually fails to detect cognitive impairment primarily involving the frontal lobes. The Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS) is a new screening test developed in a multicultural setting in Australia It assesses body orientation, praxis, drawing, judgement, memory, and language. It has the additional advantage of being capable of assessing impairment in executive function. In this study our aim is to standardize and assess the validity and reliability of Turkish adaptation of the RUDAS and to enable the use of this scale in Turkey. The study sample consisted of elderly patients with Alzheimer Disease (n=87), mild cognitif impairment (n=95) and healthy controls (n=80) who were admitted to the Neurology Department of Baskent University Hospital. Patients and healthy controls matched for age, education and gender. The RUDAS and the MMSE were administered to each subject. ANOVA were used for group comparisons, Receiver operating characteristic (ROC) analysis was also performed to calculate cut-off scores and sensitivity/specificity values. Reliability of the Turkish RUDAS was tested by Cronbach's alpha value. Validity of the test was tested by Pearson coefficient of correlation and kappa value. The study showed that Turkish adaptation of RUDAS is a valid and reliable scale in assessing and monitoring the Alzheimer Disease and mild cognitive impairment patients in Turkish society. The RUDAS is at least as accurate as the MMSE, and does not appear to be influenced by language, education or gender.