Kronik servisit ve serviks kanserlerinde mitokondriyal DNA delesyonlarının incelenmesi
To investigate the deletions of mitochondrial DNA in cervical cancer and chronic cervicitis
- Tez No: 230072
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULGANİ TATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Mitokondriyal DNA delesyonları, kronik servisit, servikal kanser
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı; kronik servisit ve servikal kanser tanısı almış olan hastalarda, muhtemel mitokondriyal DNA delesyonlarının varlığının araştırılması.Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, Patoloji Anabilim Dalı, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ve Fırat Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, kronik servisit ve servikal kanserli hasta grubu ile servikal doku açısından bir rahatsızlığı bulunmayan kontrol grubu bireyler değerlendirilmeye alınmıştır. Bu hastaların dokularından mtDNA izolasyonu yapılarak mitokondriyal DNA delesyonları PCR ile çalışılmıştır.Çalışmaya 35 kronik servisitli hasta, 21 serviks kanserli hasta ve 16 kontrol grubu hastası olmak üzere toplam 72 kişi araştırmamıza dahil edilmiştir. Toplam 72 hastanın yaşları 28-79 arasında değişirken, yaş ortalamaları 52,3±11,4 olarak hesaplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, hastalık tipi ile mtDNA sonuçları ki-kare ile test edildi. İstatistiksel önemlilik düzeyi p< 0,05 alındı.Sonuç olarak; kronik servisitli hastalarda yüksek oranda (% 80,0) mitokondriyal DNA heteroplazmik delesyonların görülmesi, muhtemelen kronik enflamasyona bağlı olarak hücre içi ROS'un artışının bir sonucudur. Çalışmamızda servikal kanserli 4 hastada mitokondriyal delesyon görülmesinin sebebi ise bu hastalarda kansere eşlik eden enflamatuvar bir patolojinin bulunması ve ileri yaşa bağlı hücre içi ROS seviyesinin artışıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the evidence of deletions of possible mitochondrial DNA in the patients diagnosed as cervical cancer and chronic cervicitis.This study was carried out between Pathology, Gynecology and Medical Genetics Departments of Medical Faculty of Atatürk University and Pathology department of Medical Faculty of Fırat University. In the study, the group of chronic cervicitis and the group of patient with cervical cancer and control group who do not have any disorder regarding cervical tissue were included in the study. Mitochondrial DNA isolation from cervical tissues was studied and following PCR studies were carried out.The study group consisted 72 patients, whose ages ranged from 28 to 79 years. The mean age of the patient groups were 52,3 ± 11,4 years. The sample of this study consisted of 35 patients with chronic cervicitis, 21 patients with cervical cancer and 16 control cases. Chi-square test was used for the evaluation the mtDNA and the disease type.