Memenin invaziv duktal karsinomlarında vasküler proliferasyonun prognostik faktörlerle karşılaştırılması
Comparision of vascular proliferation and prognostic factors in invasive ductal carcinoma of breast
- Tez No: 230077
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SARE ŞİPAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Meme, invaziv duktal karsinom, angiogenezis, mikrodamar yoğunluğu, prognostik faktörler, Breast, invasive ductal carcinoma, angiogenesis, microvessel density, prognostic factors
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada memenin invaziv duktal karsinomlarında tümör angiogenezisinin, prognostik parametrelerle olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Bu araştırma için 2003 ve 2008 yılları arasında mastektomi uygulanan 100 invaziv duktal karsinom olgusu incelendi. Hasta özellikleri ve klinikopatolojik bulgular Atatürk üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Bölümü arşivinden elde edildi.Angiogenezis tümör büyümesi ve metastaz için gereklidir. Mikrodamar yoğunluğunu belirlemek (MDY), meme kanserlerinde intratümoral angiogenezisin miktarını tesbit etmek için en sık kullanılan tekniktir. MDY'nu formalinle tesbit edilmiş parafin bloklarda immunohistokimyasal boyama ile anti CD34 monoklonal antikoru kullanarak değerlendirdik. Önce ışık mikroskobunda küçük büyütmede (40x) tümör içindeki en vasküler alanı seçtik, sonra daha büyük büyütmede (200x) mikrodamarları saydık. Ortalama mikrodamar sayısı 87.52 ± 28.74 idi ve olguları düşük ve yüksek MDY'na göre sınıflandırmak için bu değeri kullandık.Bu veriler eşliğinde tümör çapı ile MDY arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulduk. 10 veya daha fazla lenf nodu metastazı olan vakalarda, lenf nodu metastazı olmayanlara göre anlamlı şekilde daha fazla mikrodamar sayıldı. Ancak mikrodamar yoğunluğu ile histolojik derece, nükleer derece, hasta yaşı, vasküler invazyon, östrojen, progesteron reseptör durumu, c-erb-B2 ekspresyonu gibi diğer prognostik faktörler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tesbit etmedik.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to investigate the relationship between tumor angiogenesis and prognostic parameters in invasive ductal carcinoma of breast. For this research, 100 cases of invasive ductal carcinoma of breast who underwent mastectomy between 2003 and 2008 were analyzed. Patient characteristics and clinicopathologic findings were obtained from the archives of Pathology Department of Medical School of Atatürk University.Angiogenesis is essential for tumour growth and metastasis. Microvessel density (MVD) assesment is the most common technique used to quantify intratumoral angiogenesis in breast cancer. We assessed the MVD on tissue sections formalin fixed, parafin embedded by immnuhistochemical staining using anti CD34 monoclonal antibody. Firstly we selected the most vascular area in the tumor at low magnification (40x) by light microscopy and than we counted the individual microvessels at a higher magnification (200x). The mean microvessel count was 87.52 ± 28.7, and we used this value to classify cases in high and low MVD groups.According to this data, we suggest that there was a significant association between microvessel density and tumour size (p:001). Also the cases having 10 or more lymph node metastasis had significantly higher microvessel count than those having no lymph node metastasis. However, we cannot find any significant association between microvessel density and other prognostic factors like histological grade, nuclear grade, vascular invasion, patient?s age, estrogen receptor status, progesteron, receptor status and cerb-B2 expression.