Akut kolesistit atağı geçiren hastalarda erken elektif cerrahi tedavi sonuçları
The results of early elective laparocopic surgery in patients with acute cholecystitis summary
  1. Tez No: 230078
  2. Yazar: ADEM CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İLHAN YILDIRGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut kolesistit, Laparoskopik kolesistektomi, Acute cholecystitis, Laparoscopic cholecystectomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş:Akut kolesistitin cerrahi tedavisi erken ve gecikmiş acil ve elektif cerrahi şeklindedir. Bu hastaların elektif cerrahi tedavi için bekletilmesinden ortaya çıkan sakıncaların giderilmesi elektif cerrahi işlemin daha erken zamana alınmasıyla mümkündür. Biz bu çalışmamızda akut kolesisit tanısıyla takip edilen ve erken cerrahi tedavi yapılması uygun olmayan hastaları erken elektif cerrahi işleme alarak sonuçları erken ve elektif cerrahi yapılan hastalarla karşılaştırdık.Materyal ve Metod:Bu çalışmaya Ocak 2006?Eylül 2008 yılları arasında akut kolesistit tanısıyla kliniğimize yatırılan 432 hasta alındı. Hastalar, erken (semptomların başlangıcından itibaren ilk 72 saat içinde acil şartlarda ameliyat edilen), erken elektif (ilk 72 saatten sonra ilk 5 hafta içinde elektif şartlarda ameliyat edilen) ve elektif (ilk müracaattan 5 hafta sonra ameliyat edilen) laparoskopik kolesistektomi grupları olmak üzere ayrıldı. Hastalara ait tüm veriler kaydedildi ve sonuçlar istatistiksel olarak analiz edildi.Bulgular:Toplam 26 hastada laparoskopik işlemden açığa geçildi. Açığa geçilen hastalar içinde erken, erken elektif ve elektif gruplardan sırasıyla 1(% 9,1), 15(% 10,8) ve 10(% 3,5) hasta vardı. Elektif gruptaki hastalarda açığa geçme oranı diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (P < 0.05). Erken ve erken elektif grupta yapışık organ varlığı ve elektif grupta ultrasonografide duvar kalınlığı artması açık cerrahiye geçişte önemli faktörlerdi. Gruplar arasında operasyon süresi yönüyle istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu ve yapışık organ varlığının her üç grupta da operasyon süresinin uzamasında etkili olduğu görüldü. İki hastada (% 0,4) intraoperatif, 9 hastada (% 1,9) postoperatif komplikasyonlar gelişti. Bir hasta kaybedildi (% 0,2). Mortalite ve komplikasyon yönüyle gruplar arasında istatistiksel olarak önemli fark olmadığı görüldü (P > 0,05).Sonuç:Çalışmamızda; erken ve erken elektif cerrahi ile elektif cerrahi yapılan hastalar arasında açığa geçme açısından fark varken, gruplar arasında komplikasyon ve mortalite açısından fark olmamıştır. Bize göre akut kolesistitte, belirtilerin başlangıç zamanı ne olursa olsun laparoskopik kolesistektomi herhangi bir zamanda güvenle yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction:Surgical treatment of acute cholecystitis includes early and delayed emergency surgery and elective surgical treatment. It is possible to reduce the disadvantages arising from awaiting elective surgery by planning elective surgery earlier. We compared the results of early elective surgery in patients with acute cholecystitis who were not appropriate for surgical treatment with early emergent and elective surgery results.Materials and Methods:A total of 432 patients with acute cholecystitis admitted to our clinic between January 2006 and September 2008 were included to the study. The patients were divided into early (operated under emergent circumstances within 72 hours after onset of the symptoms), early elective (operated under elective circumstances after 72 hours within 5 weeks after onset of the symptoms) and elective (operated under elective circumstances at least 5 weeks after onset of the symptoms) laparoscopic cholecystectomy groups. Data were recorded and statistically analyzed.Results:In 26 patients the laparoscopic procedure was converted to open. There were one (9.1%), 15 (10.8%) and 10 (3.5%) conversions to open from laparoscopic procedures in the early, early elective and elective groups, respectively. The conversion rate in elective group was statistically significantly lower than the other groups (P0.05).Conclusion:While there was a difference at the conversion rates between groups in this study, complications and mortality was not different. We concluded that in patients with acute cholecystitis, whatever the time of onset of symptoms is, laparoscopic cholecystectomy can be operated safely.