Acil servise başvuran karın ağrılı hastalarda istenilen tetkikler ve maliyetin incelenmesi
Analiysis of diagnostic methods and cost price about patients with complaint of abdominal pain who admitted to emergency department
- Tez No: 230090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, karın ağrısı, maliyet
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Cerrahi ve cerrahi olmayan nedenlere bağlı olarak gelişen karın ağrısı Acil Servis (AS) başvurularının %5-8'ini oluşturmaktadır. Karın ağrılı hastada, karın ağrısının nedeninin belirlenmesi ve tedavinin planlanması için tanısal görüntüleme yöntemlerine ve konsültasyonlara gereksinim duyulmaktadır. Tanının konulabilmesi için istenen tetkik ve konsültasyonlar bazen hastanın AS'te bekleme süresinin uzamasına, maliyetin artmasına ve hasta memnuniyetsizliğine neden olabilmektedir.Bu çalışmanın amacı karın ağrısı yakınması ile AS'e başvuran hastaların, demografik özelliklerini, maliyeti ve maliyet üzerinde etkili olan faktörleri araştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışmamızda, 01.09.2006-30.06.2007 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'na travma dışı karın ağrısı yakınmasıyla başvuran hastalar prospektif olarak incelendi.Çalışmaya alınan olgular, cerrahi nedenli ve cerrahi olmayan nedenli karın ağrıları olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu gruplar; yaş grubu, cinsiyet, eşlik eden semptomlar, vital bulgular, risk faktörleri, fizik muayene bulguları, istenilen laboratuar ve görüntüleme yöntemleri, istenilen konsültasyonlar, AS izlem süresi ve maliyet açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmaya 200 karın ağrılı olgu dahil edildi. Olguların yaşları 18- 87 arasında olup yaş ortalaması 50,81 ± 20,13 yıldı. Karın ağrısı ile AS'e başvuran hastalar tüm acil başvurularının %1,29'unu oluşturmaktaydı. Kadın erkek oranı 1,08 idi.Hastaların %52'sinde cerrahi nedenlerden, %48'inde cerrahi olmayan nedenlerden kaynaklanan karın ağrısı vardı. Cerrahi nedenli karın ağrıları 56 yaş ve üstü yaş gruplarında, cerrahi nedenli olmayan karın ağrıları ise 35 yaş ve altı yaş gruplarında anlamlı olarak yüksek bulundu. Cerrahi nedenli olmayan karın ağrıları kadın cinsiyette anlamlı olarak yüksek bulundu. Risk faktörü olarak kabul edilen daha önce batın cerrahisi geçirme öyküsü cerrahi nedenli tanı alan hastaların %40,4'ünde mevcuttu. Cerrahi nedenli tanı alan grubun %31,7'sinde, cerrahi nedenli olmayan tanı alan grubun ise %7,3'ünde barsak seslerinde azalma/yok olma saptadık. Cerrahi nedenli tanı alan grupta ortalama beyaz küre sayısı 15,27±4,1 (14,65; 7,9-29,8) bin/uL idi.Karın ağrılı hastalarda en sık istenilen görüntüleme yöntemi %92,5 ile direk grafi idi. Görüntüleme yöntemlerinden ultrasonografinin (USG) kadın cinsiyette daha sık (%80,8) istendiğini saptadık. Karın ağrılı hastalarda istenilen konsültasyonların AS izlem süresini ve maliyeti arttırdığını saptadık.Cerrahi nedenli tanı alan olgular arasında en sık neden mekanik barsak tıkanıklığı iken, cerrahi nedenli olamayanlarda ise en sık ürolitiyazisdi. Acil servis doktorunun hastayı değerlendirmesi sonrasında koyduğu ön tanının, laboratuar ve görüntüleme yöntemleri sonrasında konulan son tanı %71,7 oranında uyumlu idi. Hastaların %25'ine cerrahi tedavi uygulanmıştır.Sonuç: Biz karın ağrılı olgularda; cerrahi nedenli karın ağrılarının ileri yaşta daha sık görüldüğünü ve cerrahi nedenli olmayan karın ağrılarının, cerrahi nedenli karın ağrılarından ayırt edilmesinde tam bir klinik değerlendirmenin önemli olduğunu, akılcı bir şekilde tetkik istemenin hastaların AS izlem süresini ve maliyeti azaltacağını saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: Abdominal pain related with surgical and nonsurgical reasons are 5-8% of all Emergency Departments (ED) applications. While evaluating patients with abdominal pain, diagnostic radiologic methods and medical consultations are necessary to determine the reason of abdominal pain and to make a plan of medical treatment. Medical consultations and diagnostic methods used for determining diagnosis may cause an increase of patient?s time interval in ED, high cost price and displeasure of patient.In this study our first objective is to investigate the demographic properties of the patients applied to ED with abdominal pain. Second objective is the cost price and the factors that effect cost price in these patients.Material and Method: In our study patients with a complaint of nontraumatic abdominal pain applied to Emergency Department of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine Hospital between the date of 01.09.2006 and 30.06.2007 were investigated prospectively.Cases taken to the study were divided into to two groups according to their etiology. One of these groups includes the cases with surgical and the other includes the cases with nonsurgical abdominal pain. These groups were compared according to age, sex, accompanied symptoms, vital signs, risk factors, physical examination findings, laboratory- radiologic findings, medical consultations, ED observation period and cost price.Results: Two hundret cases included in the study. Ages of the cases were between 18 and 87; mean age was 50,81±20,13. Patients applied to ED with abdominal pain constituted 1,29% of all emergency applications. Ratio of females to males was 1,08.According to the character of abdominal pain, 52% of patients had surgical and 48% of patients had nonsurgical etiologies. Ratio of abdominal pain related with surgical etiologies were meaningfully higher at >56 age group and ratio of abdominal pain with nonsurgical etiologes were meaningfully higher at