Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi hastane afet planı
The hospital disaster plan of Gaziantep University School of Medical Faculty
- Tez No: 230178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Disaster, Disaster management, Hospital disaster plan
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Marmara depreminin ardından sıkça yapılan bir hata, afet denildiğinde sadece deprem olgusunun algılanmasıdır. Deprem, çok önemli bir konudur. Ancak sel, yangın, her gün ortalama 20 kişinin hayatını yitirdiği trafik kazaları ve terörist saldırılar da afet konusu ve afet tıbbı içerisinde yer almaktadır. Afetler birçoğu engellenemediği, sonuç olarak çok sayıda can ve mal kaybına yol açtığı için gündemdeki yerini ve önemini hala korumaktadır. Çağdaş bir toplum olmak, afetlerde zarar görenlerin, mağdur olanların mağduriyetini gidermeyi, yaralarını sarmayı gerekli kılmaktadır.Bir tıbbı afet anında hastanelerde başlangıçta yaygın olarak konfüzyon ve kargaşa durumu yaşanır. Ancak bu negatif etkiler planlı ve olaya odaklanmış, organize bir şekilde yapılırsa azaltılabilir.Bu çalışmada bir hastane içi ve dışı afet anında, hastaneye gönderilen hasta ve yaralıların teşhis ve tedavisinde başarılı ve organize olmak, afet nedeniyle hastane içinde oluşan panik ve kargaşayı önleyerek, ortaya çıkabilecek sorunları en aza indirmek, planda yer alan her birim görevlisini ve görevlerini önceden belirlemek ve birimler arasında iyi bir organizasyon sağlamaktır. Bu amaçla dünyada en çok kullanılan ve afetlerdeki etkinliği ve başarısı kanıtlanmış bir afetle mücadele sistemi; orijinal ismi Hospital Incident Command System (HICS) olan ve temelleri 1980'lerin sonunda Kaliforniya da atılan, Türkçe karşılığı Hastane Olay Yönetim Sistemi hastanemize uyarlanmıştır.Hastane Olay Yönetim Sistemi (HOYS) mantıksal yönetim yapısı, tanımlanmış sorumluluklar, kolay raporlama kanalları ve diğer hastanelerle çalışanlarını birleştirmeye çalışan ortak terminolojiye sahip bir acil yönetim sistemidir. .Sonuç olarak amaç Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinin uluslar arası standartlara uygun bir hastane afet planı hazırlamaktır. Bu şekilde hastanelerin afetle mücadele için izleyebileceği yöntemler, bunların önemi ve sonuçları tartışılmıştır.Anahtar Kelime: Afet, Afetle mücadele, Hastane afet planı
Özet (Çeviri)
After the Marmara earthquake frequently have been maked up mistake is disaster means only earthquake. Disaster is most important subject matter but flooding, fire, motor-vehicle accident which ever day average 20 persons have died, and terrorist attack also fall within disasters and disasters medicine. Disasters remain an important concern due to the fact that most of the disasters cannot be prevented and, as a result of cause thousands of mortality and morbility. Firstly, prevention methods should be sought and for those disasters that cannot be prevented, after-disaster management capabilities of hospitals should be increased to sufficient levels.Confusion and chaos are commonly experienced by the Hospital at the onset of a medical disaster. However, these negative effects can be minimized if management responds quickly with focused and organized direction of activities.The aim of this study?during a disaster- is to be succesful and organised about the diagnosis and therapy of the patients and injured individuals sent to hospital, to prevent panic and confusion in hospital due to disaster, to minimize the possible problems, to determine the role of every unit and its duty and to evaluate a good organisation between these units. To this end, it has been suggested and the most useble a plan in the world which success and effectiveness were proved at disaster settings, a disaster response system; it?s orginal name is Hospital Incident Command System which was created in the late 1980s in California. It means Hastane Afet Yönetim Sistemi in Turkish was adopted our hospital.HICS is an emergency manegement system which employs a logical management structure, defined responsibilities, clear reporting channels, and a common nomenclature to help unify hospitals with other emergency responders. There are clear advantages to all hospitals using this particular emergency management system.As a result the goal of this thesis is to serve Gaziantep University School of Medicine Faculty Hospital a hospital disaster plan that matches the international standards. For that matter, this thesis had been discussed the methods that hospitals can follow to cope with disasters, their importance, and results.