Sıçan fetüslerinde kantaron (Hypericum perforatum) otunun karaciğere etkisi
Effect of saint john?s wort (hypericum perforatum) on the liver of rat fetuses
- Tez No: 230180
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YÜNCÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Kantaron otu, Fetüs, Karaciğer, Saint John?s wort, fetus, liver
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Fetüste gelişebilecek toksik ve teratolojik yan etkilerinden dolayı, gebelikte görülen depresyonun tedavisinde kullanılabilecek ilaç sayısı oldukça sınırlıdır.Çalışmamızda, gebelik sırasında depresyon tedavisi için önerilen ve halk arasında sık kullanılan kantaron otunun fetüs karaciğeri üzerine yan etkilerini araştırdık.Çalışmada kullanılan 13 adet dişi Wistar albino sıçan, 8 adet deney grubu, 5 adet de kontrol grubu olmak üzere ayrıldı. Gebe kalmaları sağlanan deney grubundaki hayvanlara, gebeliğin ilk gününden itibaren, gebelik süresince 100 mg/kg/gün kantaron otu ekstresi orogastrik sonda yardımıyla verildi. Kontrol grubundaki sıçanlara ise gebeliğin ilk gününden itibaren her gün 2 ml distile su orogastrik sonda yardımıyla verildi. Doğan yavruların karaciğer dokuları çıkarıldı, formaldehidle fiksasyonu yapıldı, alkol takibinden sonra parafin blokları hazırlandı, alınan kesitler hematoksilen ve eosin ile boyanarak incelendi.Deney grubuna ait karaciğer dokularının histopatolojik değerlendirmesinde mikroveziküler yağlanma ve hidropik dejenerasyon gözlendi. Bulgular literatür ışığında tartışıldı.Kantaron otunun gebe kadınlar veya fetus açısından güvenilir olduğunu iddia etmek için yeterli bilgi bulunmadığı sonucuna varıldı. Kantaron otunun gebelerde antidepresan ilaçlara ek veya alternatif olarak güvenle kullanılabilmesi için daha fazla temel ve klinik çalışma yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Because of the toxic and teratologic side effects that might develop in fetus, the number of drugs usable in the treatment of depression seen in pregnancy is fairly limitedIn this study, we investigated whether the Saint John?s worth used during pregnancy has side effects on the liver of fetus.Thirteen Wistar albino female rats were used in the study.The animals divided into two groups as 8 rats for the experiment group and 5 rats for the control group. The animals detected as pregnant in the experiment group were fed with the Saint John?s wort extract as 100 mg/kg/day thorugh orogastric probe during pregnancy starting from the first day of the pregnancy. The animals in the control group were fed with 2 ml distiled water through an orogastric probe every day begining from the first day of the pregnancy. The newborn pups are taken. Their liver tissues are extracted and investigated after the tissue processing and staining.Microvesicular lipidosis and hydropic degeneration were observed in histopathological assesment of the extracted tissues of experiment group.As a result, there is not enough data in the literature in order to claim that Saint John?s worth is reliable for the pregnant women or fetus. For the confidentially usage of this herb as an alternative or addition to antidepressive drugs more preclinical (basic) and clinical studies need to be performed.