Sporcularda rol belirsizliğinin grup bütünlüğüne etkisi
The effect of role ambiguity in athletes on group cohesion
- Tez No: 230227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sporcu, Rol Belirsizliği, Grup Bütünlüğü, Athlete, Role Ambiguity, Group Cohesion
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sporcuların rol belirsizliği yasayıp yasamadıklarını belirlemek amacıyla?Sporcularda Rol Belirsizliği Envanteri (SRBE)? gelistirilmistir. Bu çalısmada da, buenvanterin Türk sporcuları için uyarlanması yapılmıstır. Bunun dısında ikinci birçalısma daha yapılmıstır ve uyarlanan ?Sporcularda Rol Belirsizliği Envanteri?nintakım birlikteliğine etkisi incelenmistir.Ölçeğin uyarlanması çalısmasına yasları 13 ile 31 arasında değisen (M yas= 20.91)46 erkek (M yas= 19.89) ve 35 kız (M yas= 21.22) olmak üzere toplam 81 sporcukatılmıstır. Orijinal envanter 2 alt boyut ve 7 maddeden olusmaktadır. Envanterin yapıgeçerliğini test etmek için verilere faktör analizi uygulanmıs 2 faktör yaklasık olarakvaryansın %63.56'sını açıklamıstır. Bu boyutlar ?Rolün Gerektirdiklerini Bilme? ve?Rol Sorumluluğu ve Performans Ölçütü? dür.?Rolün Gerektirdiklerini Bilme? alt boyutu Cronbach Alpha değeri .72, ?RolSorumluluğu ve Performans Ölçütü? alt boyutu Cronbach Alpha değeri .77 olarakbulunmustur. ?Sporcularda Rol Belirsizliği Envanteri (SRBE)?nin genel CronbachAlpha değeri ise .70 olarak bulunmustur.Test- tekrar test güvenirliği için 81 sporcuya 2 hafta ara ile uygulanan envanteringüvenirlik katsayısı ?Rolün Gerektirdiklerini Bilme? alt boyutu için .71 ve ?RolSorumluluğu ve Performans Ölçütü? alt boyutu için .75'tir. ?Sporcularda RolBelirsizliği Envanteri (SRBE)?nin genel Cronbach Alpha değeri ise .76'dır.Sporculardaki rol belirsizliğinin takım birlikteliğine etkisini incelemek amacıylaikinci bir arastırma daha yapılmıstır. Bu arastırmaya yasları 12 ile 39 arasında değisen(M yas= 20.11) 128 erkek (M yas=20.89) ve 71 kız (M yas=18.70) olmak üzere toplam 199sporcu katılmıstır. ?Sporcularda Rol Belirsizliği Envanteri? ve ?Sporcularda TakımBirlikteliği Envanteri?nin alt boyutları ve toplam puanları arasındaki iliskiincelenmistir. Bu nedenle yapılan korelasyon sonucunda bu iki envanterin toplampuanları arasında negatif yönlü anlamlı bir iliski bulunmustur.
Özet (Çeviri)
?Role Ambiguity Scale (RAS)? is applied to find out whether athletes feel roleambiguity or not. In this study, this scale has been adapted to Turkish athletes. Inaddition, a second study has been made and the effects of adapted ?Role AmbiguityScale? to group cohesion has been researched.81 athletes (46 male (Mage=19.89) and 35 female (Mage= 21.22)), aged between 13to 31 years (Mage= 20.91) participated in the study.The original scale consisted of 2 subscales and 7 items. Principle componentfactor analysis with varimax rotation was used for testing the construct validation of thescale and the percent of variance explained by the 2 factors was approximately 63.56%.These subscales were ?Knowing of Role Requirement?, ?Role Responsibility andPerformance Criterion?.The internal consistency estimates computed with Cronbach alpha were .72 for?Knowing of Role Requirement?, and .77 for ?Role Responsibility and PerformanceCriterion?, .70 for total score of the ?Role Ambiguity Scale?.The test-retest reliability estimates derived from the data from 81 athletes whoresponded to the scale with two weeks intervals were .71 for ?Knowing of RoleRequirement?, .75 for ?Role Responsibility and Performance Criterion?, .76 for totalscore of the ?Role Ambiguity Scale?.A second research was done in order to study the effects of role ambiguity onathletes to group cohesion. 199 athletes (128 male (Mage=20.89) and 71 female(Mage=18.70)), aged between 12 to 39 years (Mage= 20.11) participated in the study. Therelationship between ?Group Environment Questionnaire? and ?Role Ambiguity Scale?was studied. And a negative corelation was found between ?Group EnvironmentQuestionnaire? and ?Role Ambiguity Scale?.