Osteoporozda osteomalazi sıklığı
Osteomalacia frequency in osteoporosis
  1. Tez No: 230289
  2. Yazar: EMİN MURAT AKBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜNGÖR AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, D vitamini eksikliği, osteomalazi, Osteoporosis, vitamin D deficiency, osteomalacia
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Güneş ışığına yetersiz maruz kalma vitamin D eksikliğine yol açar. Bu eksiklik; çocukluklarda riketse ve erişkinlerde osteomalaziye yol açan ve osteoporoz oluşumuna katkıda bulunabilen, bozulmuş kemik mineralizasyonu ile sonuçlanır. Tedavi genellikle oral vitamin D, kalsiyum ve fosfattan oluşur. Osteopeni, düşük kemik kütlesidir. İki metabolik kemik hastalığı kemik kütlesini azaltır: osteoporoz ve osteomalazi. Osteoporozda kemik kütlesinde azalma varken, kemik mineralinin kemik matriksine oranı normaldir. Osteomalazide kemik mineralinin, kemik matriksine oranı artmıştır. Osteoporoz, düşük kemik kütlesi piki, artmış kemik rezorbsiyonu ve bozulmuş kemik yapımının kombinasyonu sonucu oluşur. Osteomalazi; genellikle, ciddi vitamin D eksikliği ya da anormal D vitamini metabolizması sonucu, bozulmuş mineralizasyona bağlı olarak oluşur. Bu iki hastalık bir arada bulunabilir ve klinikleri benzerdir; buna ek olarak hafif ya da orta şiddette vitamin D eksikliği osteoporozda görülebilir. Biz bu çalışmada, hastanemizde takip edilen osteoporozlu hastaların; eşlik eden osteomalazi açısından araştırılmasını amaçladık. Dual enerji X-ışını absorpsiometrisi (DEXA) ile değerlendirilen hastaların lumbal 2. vertebralarının t değerlerini dikkate alarak -2 gr/cm2'den düşük değerler osteoporoz olarak kabul ettik. 25-Hidroksi D (25OHDVit) vitamini seviyesi 20 ng/mL'den düşük değerler osteomalazi olarak değerlendirildi. Çalışmamıza 205 hasta ve lumbal 2.vertebra t değeri -2 gr/cm2'den büyük olan 145 kontrol vakası kabul edildi. Çalışmaya katılan hasta grubunun % 70.7'sinde 25OHDVit seviyesi eşik değerin altında iken, kontrol grubunda bu değer % 77.9 olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Inadequate exposure to sunlight predisposes to vitamin D deficiency. Deficiency impairs bone mineralization, causing rickets in children and osteomalacia in adults and possibly contributing to osteoporosis. Osteopenia is decreased bone mass. Two metabolic bone diseases decrease bone mass: osteoporosis and osteomalacia. In osteoporosis, there is a decrease in bone mass with a normal ratio of bone mineral to bone matrix. In osteomalacia, the ratio of bone mineral to bone matrix is high. Osteoporosis results from a combination of low peak bone mass, increased bone resorption, and impaired bone formation. Osteomalacia is due to impaired mineralization, usually because of severe vitamin D deficiency or abnormal vitamin D metabolism. The two disorders may coexist, and their clinical expression is similar; moreover, mild to moderate vitamin D deficiency can occur in osteoporosis. In this study, we aim to evaluate osteoporotic patients for coexisting osteomalacia. The bone mineral density of the spine (L2) were measured with use of Dual energy X-ray absorptiometry (DEXA). After measuring bone mineral density with DEXA, we named the patients, whom results were under -2 gr/cm2 as osteoporosis. We named the patients, whom 25-hydroxyvitamin D levels were under 20 ng/mL as osteomalacia. Two hundred and five patients and one hundred and five control cases, whom spine (L2) bone mineral density were above -2 gr/cm2, included in the study. In osteoporosis group % 70.7 of the patients have 25-hydroxyvitamin D levels under 20 ng/mL and % 77.9 of the control group 25-hydroxyvitamin D levels under 20 ng/mL.