Meme kanserlerinde VEGF ve CD44 ekspresyonu ile prognostik parametrelerin karşılaştırılması
The comparison of VEGF and CD44 expression with prognostic parameters in breast cancer
- Tez No: 230290
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN GÜRSAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Breast cancer, CD44, VEGF, prognostic factors
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Meme Kanserleri (MK) özellikle sanayileşmiş ülkelerde, kadınlarda görülen en sık malignitedir. İnsidans, ilerlemiş yaşla birlikte artmaktadır. Tanı ve tedavideki yeniliklere rağmen, mortalite ve morbidite yönünden hala ciddi problem oluşturmaya devam etmektedir.MK'da prognozun belirlenmesi için; Yaş, makroskobik çap, inflamatuar reaksiyon, vasküler invazyon, histolojik tip, histolojik grade, lenf nodu metastazı, tümör evresi, hormon reseptör durumu, C erb B2 ekspresyonu gibi bir çok klinik ve patolojik parametre kullanılmaktadır. Bu parametrelerin birçoğu subjektif olduğundan; tümörün biyolojik davranışını önceden değerlendirip uygun tedavi seçeneklerini belirlemede daha objektif ve kullanılabilir moleküler prognostik faktörlere ihtiyaç vardır.Bu tez çalışmasında, CD44 ve VEGF ekspresyonunun klasik prognostik faktörler ile karşılaştırılması ve prognoz ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda 62 MK olgusuna ait operasyon materyalleri, retrospektif olarak incelenmiştir. Çalışmada İHK'sal boyama yöntemleri ile CD44 ve VEGF ekspresyonu semikantitatif olarak değerlendirildi. Yaş, makroskobik tümör çapı, histolokik tip, lenfovasküler invazyon ve inflamatuar reaksiyon ile CD44 ve VEGF ekspresyonu arasında ilişki saptanamamıştır. Buna karşın grade, lenf nodu metastazı, evre ve yaşam süreleri ile CD44 ve VEGF ekspresyonunun, istatistiksel olarak ilişkili olduğu belirlenmiştir.Sonuç olarak; MK'de, CD44 ve VEGF ekspresyonu, prognoz göstergesi olarak araştırmaya değer niteliktedir.Anahtar kelimeler; Meme Kanseri, CD44, VEGF, prognostik faktörler
Özet (Çeviri)
Breast cancer (BC) is the most frequent malignancy in women, especially in industrialized countries. The incidence has increased as the age advances. Despite innovations in diagnosis and treatment, it has been continuing to become serious problem as regards mortality and morbidity.In order to recognize the prognosis in BC, a lot of clinic and pathologic parameters such as; age, tumor size, inflammatory reaction, lympho-vascular invasion, histological type, histological grade, lymph node metastasis, tumor stage have been used. As most of these parameters are subjective, there need more objective and useful prognostic factors in determination of suitable treatment options by assessing the whole biologic behavior before.In this thesis study, we aimed to compare expression of CD44, VEGF and classical prognostic factors, and to investigate the correlation with prognosis. In our study, operation materials belonging to 62 BC cases were examined retrospectively. In the study, expression of CD44 and VEGF was assessed semiquantitatively using an immunohistochemical staining metods. We couldn?t find relationship between expression of CD44 and VEGF and age, tumor size, inflammatory reaction, lympho-vascular invasion and histological type. Nevertheless, there was statistical relationship between the expression of CD44 and VEGF and histologic grade, lymph node metastasis, stage and life durations.In conclusion; the expression of CD44 and VEGF are worth of being investigated as the indicator of prognosis in BC.