Politravma geçiren hastalarda TNF-?, IL-1ß, IL-6 düzeylerinin akut faz reaktanları düzeyleri ile karşılaştırılması
The Comparison of Acute Phase Reactant and TNF-?, IL-1ß, IL-6 Levels at Politraumatic Patients.
  1. Tez No: 230297
  2. Yazar: AYŞEGÜL TETİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP GÖKCAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar serum belirteçleri, pozitif akut fazproteinleri, negatif akut faz proteinleri, travma, travma skoru, inflammatory serum markers, positive acute phase proteins, negative acute phase proteins, trauma, trauma score
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Trafik kazalarının da neden olduğu travma, ülkemizde ve dünyada 1-44 yaşarasında gerçekleşen ölüm sebepleri arasında ilk sıradadır. Travmaya karşıorganizmanın verdiği sistemik, metabolik ve endokrin cevap travmanın şiddetinebağlıdır. Travmaya karşı organizma iki şekilde cevap verir. Birincisi travmabölgesindeki lokal cevap ve diğeri ise organizmanın tamamında olan ve sistemikdeğişikliklere sebep olan cevaptır. Bu çalışmada amaç; politravmaya bağlıinflamatuvar serum belirteçleri ve akut faz proteinlerinin kan seviyelerinde ilk altıgün içinde meydana gelen değişiklikleri takip ederek, hasar derecesi ve prognozilişkisini saptamaktadır.Ağustos 2006 ile Mayıs 2007 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi AcilServisine (AS) politravma nedeniyle travmanın ilk dört saati içinde gelen 17-80 yaşarası, 11 kadın, 31 erkek toplam 42 hasta çalışmaya alınmıştır.Proinflamatuvar serum belirteçleri (TNF-?, IL-1ß, IL-6) ile travma ve travmaskoru ağırlık derecesi arasında pozitif yönde korelasyon tespit edilmiştir.Travma, pozitif akut faz proteinlerinden C3 ve C4 dışında?1-asitglikoprotein, ?1-antitripsin, hs-CRP, seruloplazmin, haptoglobin değerlerindeartışa neden olmuştur. Travma skoru ağırlığı ile ?1-antitripsin, prealbümin vehs-CRP arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki olmadığı halde diğer akut fazproteinleri ile pozitif yönde ilişki saptanmıştır.Negatif akut faz proteinleri (albümin, prealbümin, transferin) mekaniktravmaya cevap olarak azalmış, travma skoru ağırlığı ile albümin arasında istatistikiaçıdan anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.Hastalarımızı takip ettiğimiz altı gün içinde proinflamatuvar serumbelirteçleri ve akut faz proteinlerinde değişiklikler saptanmış olmakla beraber ARDS,MOY, sepsis gibi komplikasyonların gelişimini ve mortaliteyi ön görmede yetersizkalmıştır. Bu konuda daha fazla hasta sayısı ve seri serum ölçümlerini içeren, uzunsüreli çalışmaların yapılması gerektiğini söylemek doğru olacaktır.
Özet (Çeviri)
Traffic accidents are the leading cause of death among individuals ageranging between 1 and 44 in our country and the rest of the world. The severity ofthe trauma is closely linked to the extent of the body?s systemic, metabolic andendocrine response to the trauma. There are two types of responses to trauma. One isthe local response and the other is the systemic response. This study aims todetermine the changes in the levels of the inflammatory serum markers and acutephase proteins in the first six days following polytrauma, and to evaluate the relationbetween these changes and the severity of the trauma and the prognosis.Forty two polytrauma patients (11 female, 31 male) aged between 17 and 80years presenting to the emergency department of Atatürk University Medical Schoolin the first 4 hours of the incident, between August 2006 and May 2007, wereincluded in the study.Results of the study demonstrated a significant correlation between the levelsof the proinflammatory serum markers (TNF-?, IL-1ß, IL-6) with trauma and traumascore severity.Trauma increased the levels of positive acute phase proteins except C3 andC4, as well as the levels of ?1-acidglycoprotein, ?1-antityripsin, hs-CRP,ceruloplasmin and haptoglobin. There was a significant correlation between thetrauma score severity and the levels of acute phase reactants, except ?1-antityripsin,prealbumin and hs-CRP.Additionally, we observed that the levels of negative acute phase proteins(albumin, prealbumin and transferrin) were decreased and that there was astatistically significant relation between the trauma score severity and the levels ofthe albumin.Although our results demonstrate significant alterations in the levels of proinflammatoryserum markers and acute phase proteins in the first six days of thetrauma, these changes were not helpful in predicting the development ofcomplications such as ARDS, MOF, sepsis and mortality. Further studies with largercohorts and longer follow up periods are required.