Unipolar ve bipolar depresif atak geçirmiş hastaların mizaç ve karakter yönünden karşılaştırılması
Comparision of remmitted bipolar and unipolar depressive patients according to temperamental and characteristic features
- Tez No: 230296
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NAZAN AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, unipolar bozukluk, mizaç, karakter, Unipolar disorder, bipolar disorder, temperament, character
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ruhsal bozukluklar, özellikle duygudurum bozuklukları ile kisilik, karakter ve mizaç arasındaki iliski uzun yıllardır ilgi çekmistir. Duygudurum bozukluklarından özellikle bipolar depresyon ve unipolar depresyon benzer rahatsızlıklar gibi görünmekle birlikte gidis ve tedavi süreci açısından farklılıklar göstermektedir. Bu iki bozuklugun ayırt edici özelliklerinin ve öngördürücülerinin belirlenmesi önem arzetmektedir. Bu çalısmada Unipolar Depresif Bozukluk ve Bipolar Depresif Bozukluk grubunda sosyodemografik ve klinik özellikler ile karakter ve mizaç özellikleri arasındaki farkların incelenmesi amaçlanmıstır. Çalısmaya Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı poliklinigine basvuran DSM-IV TR tanı ölçütlerine göre remisyonda oldugu tespit edilen 53 Unipolar Depresif ataklı ve 52 Depresif atak öyküsü olan Bipolar Affektik Bozukluk hastası alınmıstır. Hastalar sosyodemografik bilgi formu, Mizaç ve Karakter Envanteri (Temperament and Character Inventory; TCI) ile Memphis, Pisa, Paris ve San Diego Mizaç Degerlendirme Anketi'nin Türkçe formu (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego Autoquestionnaire/ TEMPS-A) uygulanarak degerlendirilmistir. Hastalara uygulanan anket sonucuna göre; Unipolar gruptaki hastalar son atakta daha çok yasam olayı bildirdiler. Bipolar grupta psikotik özellikli atak geçirme, intihar girisimi, halen ilaç kullanma öyküsü daha fazlaydı. Buna ilave olarak yine bipolar grupta hastalık daha erken yasta baslıyordu, psikotik özellikli atak sayısı, intihar girisimi sayısı, hastaneye yatıs sayısı daha fazlaydı ve hastalık süresi daha uzundu. TEMPS-A ölçegine göre unipolar grupta anksiyöz mizaç daha fazlaydı ve anksiyöz mizacın unipolar depresyonun öngördürücüsü oldugu tespit edildi. TCI ile yapılan degerlendirmede unipolar grupta zarardan kaçınma, bipolar grupta isbirligi yapma puan ortalamaları daha yüksek bulundu. Bu çalısmada bipolar grupla unipolar grup arasında mizaç ve karakter özellikleri açısından farklılıklar bulunmustur. Bipolar grupla unipolar grubun ayırt edilmesi bozuklugun gidisini kestirme ve tedavi düzenlenmesi gibi konularda yarar saglar. Zaman içinde bu yöndeki çalısmaların daha kapsamlı ve büyük örneklemlerle yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Mental disorders, particularly the relationship between mood disorders and personality, character and temperament has drawn a lot of attention for many years. Although bipolar depression and unipolar depression which are categorized under mood disorders seem alike, the course and treatment shows differences. It is of great importance to determine the predictors and distinctiveness of these two disorders. The goal of this study is to determine the sociodemographic, clinical differencies and character and temperament features in unipolar depressive disorder and bipolar depressive disorder. The study was conducted at outpatient Psychiatry Department of Atatürk University Medical Faculty. Participants were recruited according to DSM-IV TR diagnosis criteria. The participants were fifty-three patients with unipolar depressive disorder and fifty-two patients with bipolar affective disorder with depressive attack that were in remission. The assessment was done through patients completing socio-demographic information form, TEMPS-A and TCI. The results of the assessment showed that the patients in the unipolar group reported more stressful life events in their last attack. In the bipolar group an episode with psychotic features, suicide attempt, the need to use medication was greater than unipolar group. In addition, the disorder in the bipolar group started at an earlier age and the number of episodes with psychotic features, suicide attempts and the number of admission to the hospital was greater than unipolar group. In the bipolar depression group, the duration of illness was longer than the unipolar group. In the unipolar group the TEMPS-A scale showed that the number of patients with anxious temperament was higher. The study showed that anxious temperament is a predictor for unipolar depression. The result of TCI assessment showed that harm avoidance scores in the unipolar group and cooperativeness scores in the bipolar group were found to be higher The differentiation between bipolar and unipolar groups will give us an advantage regarding the clinical outlook and treatment of these disorders. As shown above, in our study anxious temperament being a predictor of unipolar depression will provide us with better understanding of the illness and treatment planning. Further studies should be more comprehensive and include larger samples.