AO spıne prost (patıent reported outcome spıne trauma) (omurga travması için hasta tarafından bildirilen sonuç) ölçeğinin türkçeye çevirisi, kültürlerarası uyarlanması, geçerlilik ve güvenilirliğinin analiz edilmesi
Translation, intercultural adaptation, reliability and validity of the Turkish version of the ao spine prost (patient reported outcome spine trauma) questionnaire
  1. Tez No: 895738
  2. Yazar: BATUHAN GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RASİM HALUK BERK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: AO Spine PROST, hasta bakış açısı, kültürlerarası adaptasyon, omurga travması, sonuç ölçüm aracı, validasyon, AO Spine PROST, patient perspective, intercultural adaptation, spine trauma, outcome instrument, validation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Giriş ve Amaç: Travmatik omurga yaralanması olan hastalar için özel olarak tasarlanmış ve doğrulanmış bir sonuç ölçüm aracının yokluğunda, çeşitli tedavi seçeneklerinin etki büyüklüğünü ölçmek ve tedavi seçeneklerini kendi içerisinde karşılaştırmak oldukça zordur. Bu sorunları gidermek amacıyla, AO Spine Travma Bilgi Forumu tarafından, 19 maddeden oluşan AO Spine PROST ölçeği geliştirilmiştir. AO Spine PROST, İngilizce, Flemenkçe, Nepalce, Almanca ve Slovakça dillerinde valide edilmiştir ancak Türkçe dilinde çevrilmiş ve valide edilmiş versiyonu bulunmamaktadır. Çalışmamızın amacı AO Spine PROST (Omurga Travması İçin Hasta Tarafından Bildirilen Sonuç) ölçeğini Türkçeye çevirmek ve kültürlerarası uyarlamak, ardından Türkçe konuşan ve omurga travması geçiren hastalar arasında psikometrik özelliklerini test etmektir. Materyal ve Method: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Ortopedi Polikliniğine başvuran, omurga kırığı geçirmiş, 18 yaş üstü, Türkçe konuşabilen ve bilişsel düzeyi yeterli olan, politravması bulunmayan (ISS1) ortaya çıkarmıştır. Sonuç: AO Spine PROST ölçeğinin Türkçe versiyonu, omurga travması geçiren hastaların hasta bildirimli sonuçlarını ölçmede, çok iyi geçerlilik, duyarlılık ve güvenilirlik sonuçları göstermiştir ve pratikte kullanılabileceği gösterilmiştir. Değerli bir sonuç ölçüm aracı olarak kabul edilmekte olup, omurga travması bakımında ve tedavisindeki süregelen tartışmaların azaltılmasına katkı sağlama potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In the absence of a specifically designed and validated outcome measurement tool for patients with traumatic spinal injury, it is quite challenging to measure the effect size of various treatment options and to compare these treatment options among themselves. To address these issues, the AO Spine PROST scale, consisting of 19 items, was developed by the AO Spine Knowledge Forum Trauma. The AO Spine PROST has been validated in English, Dutch, Nepali, German and Slovak languages, but there is no translated and validated version available in Turkish. The aim of our study is to translate and culturally adapt the AO Spine PROST (Patient Reported Outcome for Spine Trauma) scale into Turkish, and then to test its psychometric properties among Turkish-speaking patients who have experienced spinal trauma. Materials and Methods: A total of 105 patients who were admitted to Department of Orthopedics in Dokuz Eylül University Hospital were included in the study. These patients had spinal fractures, were over 18 years old, speaks Turkish, had sufficient cognitive levels, didn't have polytrauma (ISS1) that explained 67,3% of the variance. Conclusion: The Turkish version of the AO Spine PROST has demonstrated very good validity, sensitivity and reliability in measuring patient-reported outcomes in patients with spinal trauma and has been shown to be practical for use. It is recognized as a valuable outcome measurement tool and has the potential to contribute to reducing ongoing debates in the care and treatment of spinal trauma.