Düzeltilemeyen koagülopatisi olan pediyatrik hasta grubunda transjugüler karaciğer biyopsisinin güvenilirliği ve etkinliği
  1. Tez No: 272105
  2. Yazar: MEDİNE BÖGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA PEYNİRCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Transjugüler karaciğer biyopsisi, koagülopati, pediyatrikhastalarAnabilim DalımızVasküler Girisimsel Radyoloji Birimi'nde, Transjugular liver biopsy, coagulopathies, pediatric patients
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Anabilim DalımızVasküler Girisimsel Radyoloji Birimi'nde, Ağustos 2007 ile Ağustos 2010 tarihleriarasında uygun replasman tedavilerine rağmen düzeltilemeyen koagülopatisi olan vetransjugüler karaciğer biyopsisi yapılan 8'i kız, 11'i erkek toplam 19 pediyatrik hastaçalısmaya dahil edildi. Retrospektif olarak değerlendirilen bu çocukların yasları 2 ayile 15 yas 5 arasında değismekte iken, ortalama vücut ağırlıkları 20.9 kilogramdı. 15hastada genel anestezi, 4 hastada intravenöz sedasyon uygulandı. ?slem günündeortalama trombosit sayısı 95.000/sm3, `international normalized ratio' değeri ise 1.51idi (19 hastanın 17'sinde, bu iki parametre birlikte bozuktu). Ultrasonografikılavuzluğunda 18 hastada sağ, 1 hastada sol internal jugüler venden akses sağlandı.Sağ hepatik ven kateterizasyonunu takiben, serbest ve `wedge' venogramlar eldeolunarak karaciğer parankim boyanması ile uygun biyopsi bölgesi değerlendirildi. 18veya 19 gauge yarı otomatik `core' biyopsi iğnesi ile doku örneklemesi yapıldı vehistopatolojik incelemeler için gönderildi. ?slem basına ortalama giris sayısı 2.6 (1ile 5 arasında) idi. ?slem öncesi ve sonrası, anjiyografi masasında ultrasonografi ileintraabdominal ve perihepatik serbest sıvı varlığı ve/veya isleme bağlı gelisipgelismediği değerlendirildi. Teknik basarı % 100 olup tüm hastalarda tek seanstahistopatolojik incelemeler için yeterli biyopsi materyali elde edildi. Hiç bir hastadamajor ya da minör komplikasyon olmadı. Transjugüler karaciğer biyopsisi, perkütankaraciğer biyopsinin çesitli nedenlerle kontrendike olduğu durumlarda, eriskinhastalarda tanısal algoritmadaki yeri belli, güvenilirliği ve etkinliği gösterilmis biryöntemdir. Ancak literatürde pediyatrik hasta populasyonunda, TJKB ile ilgili sınırlısayıda yayın vardır. Bu çalısmadaki hasta sayısı sınırlı olmakla birlikte, düsük vücutağırlıklı, bu özel hasta grubunda; transjugüler karaciğer biyopsisi güvenilir ve etkinbir yöntem olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Safety and efficacy of transjugular liver biopsy in pediatric patientswith uncorrectable coagulopathies, Hacettepe University Faculty of Medicine,Thesis in Radiology, Ankara, 2010. Total of 19 pediatric patients (8 girls and 11boys) with uncorrectable coagulapathies despite of the adequate replacementtheraphies underwent transjugular liver biopsy in our Interventional RadiogyDepartment between August 2007 and August 2010. Retrospectively evaluation ofthese children, ages ranged from 2 months to 15 years and 5 months and meanweight was 20.9 kilograms. General anesthesia was utilized in 15 patients andintravenousus sedation anesthesia was applied in 4 patients. The mean platelet countwas 95.000/cm3, and the mean `international normalized ratio? value for prothrombintime was 1.51 at the day of procedure (in 17 out of 19 patients, these 2 bleedingparameters were both abnormal). The right internal jugular vein in 18 patients andleft jugular vein in 1 patient was accessed under sonographic guidance. Followingthe right hepatic vein cannulation, free and wedged hepatic venograms wereroutinely obtained to evaluate the hepatic parenchyma and optimal biopsy position.The tissue samples were obtained by using 18 or 19 Gauge semi-automatic corebiopsy needles and sent for histo-pathological examinations. The mean number ofneedle passes per procedur was 2.6. Pre and post-procedural ultrasonography in theangio suite was also performed to evaluate the liver parenchyma and thepresence/development of intra-abdominal free fluid related to the procedure.Adequate biopsy samples for a definitive diagnosis were obtained in all patients at asingle interventional session and the technical success rate was 100%. Neither major,nor minor complication was seen. Transjugular liver biopsy is effective and safemethod which is widely used in adult patients when percutaneous biopsy iscontraindicated with various reasons. Nevertheless the related literature has a fewnumbers of publications in pediatric patient population. Despite the limited numberof patients in our study; transjugular liver biopsy is appeared to be a safe andeffective method in this spesific patients population with low body weight.