Gastrointestinal stromal tümörlerde NF-?B, CD9 VE VEGF''in prognostik önemi
NF?B, CD9, VEGF?s prognostic value in gastrointestinal stromal tumors
  1. Tez No: 230414
  2. Yazar: E. ARZU TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIN SOYUER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: NF?B, CD9, VEGF, gastrointestinal stromal tumör, NF?B, CD9, VEGF, gastrointestinal stromal tumor
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Gastrointestinal stromal tümörler (G?ST) gastrointestinal sistemin en sıkgörülen mezenkimal tümörleridir. Bu çalısmanın amacı G?ST tanısı alan olgularıntekrar gözden geçirilmesi, prognostik faktörlerin incelenmesi ve NF-?B, CD9 veVEGF'in prognostik bir öneminin olup olmadığının saptanmasıdır.Materyal ve metod: 2001?2007 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi(EÜTF) Patoloji Anabilim Dalı'nda tanı alan 35 G?ST olgusu çalısmaya alındı.Olgular, tümörün biyolojik davranısını belirlemek amacı ile tümör çapı ve mitozsayısına dayanan 2002 National Institutes of Health (NIH) konsensus riskkategorizasyonu temel alınarak çok düsük, düsük, intermediyer ve yüksek risk olarak4 gruba ayrıldı. ?mmunohistokimyasal olarak CD117, CD34, desmin, SMA,vimentin, S-100, Ki?67 yönünden incelendi. CD117 ve CD34 pozitif olan G?STolgularına CD9, VEGF ve NF?B uygulandı. Kullanılan antikor sonuçlarının tümörkarakteristikleri ve birbirleri ile olan iliskilerinin değerlendirilmesi için ki-kare,Fischer'in exact testi ve multivariyete analiz testleri kullanıldı. ?statiksel anlamlılık p< 0.05 olarak kabul edildi.Bulgular: NF?B (p:0.329), CD9 (p:0.269) ve VEGF (p:0.372) ile risk gruplarıarasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamakla birlikte; NF?B pozitifboyanan olguların %79,22'si, CD9 ile pozitif boyanan olguların %81'i, VEGF ilepozitif boyanan olguların, %80'i yüksek risk grubunda idi.Tartısma: Baska birçok malign lezyonda davranısın öngörülmesinde önem tasıdığıbulunan NF?B, CD9 ve VEGF'in yüksek risk grubundaki G?ST'lerde, yüksekoranlarda eksprese olduğu görülmüstür. Prognozu belirlemede tümör çapı, 50BBS'ndaki mitoz oranı, Ki?67 proliferasyon indeksi ve diğer parametrelerle birliktekullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Gastrointestinal stromal tumors (GISTs) are most frequent mesenchymaltumors of gastrointestinal system. Our current study aimed to review cases withGIST, to examine prognostic factors and to determine whether NF-KB, CD9 andVEGF have prognostic value or not.Materials and Methods: 35 cases with GIST which was diagnosed in PathologyDepartment of Erciyes University between 2001 and 2007 were included in thestudy. Cases were classified according to tumor diameter and number of mitosis in 4group as very low risk, low risk, intermediate risk and high risk based on to 2002NIH consensus which has worldwide acceptance. Cases were examinedimmunohistologically for CD117, CD34, Desmin, SMA, Vimentin, S-100 and Ki-67.CD9, VEGF and NF-KB immunohistochemistry were applied to GIST cases withpositive CD117 and CD34. Chi-square test, Fischer Exact test and multi-variantanalyses were used to asses tumor characteristics of antibody results and theirrelationships.Results: While there are no statistically significant difference between NF-KB(p=0.329), CD9 (p=0.269) and VEGF (p=0.372) and risk groups; 79.22% of caseswhich were stained positive with NF-KB, and 81% of cases which were stainedpositive with CD9 and 80% of cases which stained positive with VEGF are in highrisk group.Conclusion: It was seen that NF-KB, CD9 and VEGF which are important inpredicting behaviors of other malign tumors have been expressed at high rates inhigh risk group GISTs. This can be use to determine prognosis with tumor diameter,mitosis rate under 50 BBS, Ki-67 proliferation index and other parameters.