Trombosit ve lökositler arasında fonksiyonel etkileşimin in vitro koşullarda incelenmesi
In vitro evaluation of platelet-leucocyte functional interaction
  1. Tez No: 230447
  2. Yazar: ALİ YAKARYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLRİZ ERSÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Trombosit agregasyonu, trombosit sekresyonu, nötrofilagregasyonu, nötrofil kemiluminesansı, Platelet aggregation, platelet secretion, neutrophil aggregation, neutrophil chemiluminescence
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Trombositler ve nötrofiller doku yaralanmasındaki hemostatik ve inflamatuvarcevapların önemli hücreleridir. Miyokard infarktusu, stroke ve ARDS ( Yetiskinsolunum sıkıntı sendromu) gibi damar bozukluklarını içeren hemostatik ve inflamatuvarsüreçlerde birlikte yer alırlar. Nötrofillerin serbest oksijen radikalleri aracılığı ile dokufaktörü üretimi ve trombosit aktivasyonunu düzenleyerek ateroskleroz ve trombozpatogenezinde önemli rol oynayabileceği vurgulanmaktadır. Diğer yandan trombositlerinde inflamasyonda rolü olabileceği düsünülmektedir.Sunulan çalısmada PRP, trombosit, nötrofil süspansiyon ve süpernatantlarıkullanılarak, trombosit ve nötrofillerin agregasyon ve sekresyonları değerlendirildi.?lk asamada yüzeye (elektrodlara) tutunmus trombositlere nötrofil eklenmesininagregasyon siddeti üzerine etki göstermediği gözlendi. ?kinci asamada trombinleinkübe edilen trombositlerin sekretuvar ürünlerinin nötrofil agregasyonunu azalttığı,oysa nötrofil kemiluminesansı artırdığı saptandı. Çalısmanın üçüncü asamasındaFMLP ile uyarılan nötrofillerden elde edilen süpernatantın trombosit agregasyon vesekresyonu üzerine etkisinin olmadığı saptandı.Sunulan çalısmada trombosit süpernatantının nötrofil agregasyonunu azaltığıve kemiluminesansını artırdığı gösterilmistir. Trombositten salınan PF4 ve ATP'ninnötrofil Ca+2 düzeyini artırarak nötrofil kemiluminesansını arttırdığı önesürülmektedir. Çok basamaklı ve karmasık bir süreç olan nötrofil aktivasyonundatrombosit ürünlerinin etkisini ayrı ayrı incelenerek mekanizmanın ortaya konmasıMI, stroke ve ARDS gibi çesitli patolojik mekanizmaların çözümüne katkıdabulunacaktır.Nötrofil süpernatantının ise trombosit agregasyonu ve biyolüminesansınıetkilemediği, nötrofil süspansiyonunun PRP'a eklenmesi ile agregasyon siddetinindeğismediği saptandı. Nötrofillerin trombositler üzerine etkisi konusunda hücrehücretemasını sağlayan ve dolasım sisteminin özelliklerine uyan kosullardaçalısmalara gereksinim olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Platelets and neutrophils are effector cells of inflammation and hemostasis inthe damaged tissues. They are involved in inflammation and hemostasis of disseaseof the vessels i.e. MI, stroke and ARDS (Adult Respiratuvary Distress Syndrome).Itis emphasized neutrophils regulate platelet activation in atherosclerosis andthrombosis pathogenezis by tissue factor and free oxygen radicals. One another hand,platelets can received to play a role in inflammatory responses.In this study, we aimed to investigate the role of neuthrophil suspension andsupernatant on platelet aggregation and bioluminescence, and the role of plateletsuspension and supernatant on neuthrophil aggregation and chemiluminescence.In the first stage, the effect of neutrophil suspension added to PRP onaggregation was investigated. No alteration in intensity of aggregation was observedunderconditionals. In the second stage, neutrophil aggregation andchemiluminescence with the supernatant of thrombine pretreated-platelets isinvestigated. Platelet supernatant increased neutrophil chemiluminescence, butdecreased neutrophil aggregation. In the third stage platelet aggregation and secretionwith the supernatant of FMLP pretreated-neutrophils were investigated. It wasobserved that neuthrophil supernatant had no effect on platelet aggregation andsecretion.The present study have shown that platelet supernatant decreased neutrophilaggregation and increased chemiluminescence. It is suggested that PF4 and ATP,released from platelets, increase neutrophil chemiluminescence by increasecytoplasmic Ca+2 level. The effect of all of the platelet products on neutrophilactivation, which is a multi-step and complicated process, must be examined tounderstand the mechanisms in MI, stroke and ARDS.No alteration was found in intensity of aggregation by adding neutrophilsuspension to PRP and neutrophil supernatant did not change platelet aggregationand bioluminescence. Further studies provide cell-cell contact and under flowconditions are needed to observe the effect of neutrophils on platelets.