Sepsis tanısı alan hastalarda pentaglobin tedavisinin BNP seviyesi üzerine etkisi
The effect of pentaglobin therapy obBNP level in sepsis patients
- Tez No: 230463
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KIZILKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, ağır sepsis, septik sok, Pentaglobin, BNP, LEVF, Sepsis, severe sepsis, septic shock, Pentaglobin, BNP, LEVF
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Sepsis ve organ yetmezliğinin eslik ettiği siddetli sepsis, yoğun bakımünitelerinde en sık ölüm nedenlerinden biridir. Yüksek mortalite oranları ve artan sıklığınedeniyle son yıllarda yeni tedavi yöntemleri üzerinde çalısılmaktadır. ?ntravenözimmunglobinin (IVIG) sepsiste alternatif tedavi yöntemlerindendir. ?ntravenözimmunglobinin etkileri lökositleri aktive etmek, serumda bakterisidal aktiviteyiarttırmak, sitokin etkilerini engellemek ve kompleman sistemini düzenlemektir.IgM'den zengin immunoglobulin olan Pentaglobin de (IgGAM) aynı etkileriyapmaktadır.Bu çalısmanın amacı; Ağır sepsis tanısı konulmus hastalarda uygulananPentaglobinin sepsis değerlendirme skorları ve kardiak parametreler üzerine olanetkilerini değerlendirmektir.Baslanğıçta her biri 20 hastadan olusan sepsis, ağır sepsis, septik sok gruplarıkendi arasında karsılastırıldı. Sepsis grubunun ağır sepsis ve septik sok gruplarına göresepsis değerlendirme skorlarının (SOFA, APACHE III, SAPS III) daha düsük olduğu,kardiak parametrelerden olan sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunun (LVEF) dahayüksek olduğu, BNP ve myoglobin değerlerinin daha düsük, Troponin I değerlerinde iseherhangi bir farklılık olmadığı görülmüstür. Ağır sepsis ile septik sok grubukarsılastırıldığında ise iki grup arasında SOFA, APACHE III, SAPS III skorlarında veBNP, myoglobin, Troponin I değerlerinde herhangi bir farklılık saptanmamıs, solventrikül ejeksiyon fraksiyonunun ise ağır sepsis grubunda daha yüksek bulunmustur.?kinci asamada ise ağır sepsis tanısı konulmus 13 hastaya standart sepsistedavisine ek olarak Pentaglobin verilmis, ağır sepsisli hastalardan rastgele seçilen 13hastaya ise sadece standart sepsis tedavisi uygulanarak, bu iki grup karsılastırılmıstır.Her iki grubun SOFA, APACHE III, SAPS III skorlamaları yapılmıs, sol ventrikülejeksiyon fraksiyonu (LVEF), BNP, myoglobin ve Troponin I değerlerine bakılarakmortalite oranları karsılastırılmıstır.Pentaglobin uygulanan grupta, Pentaglobin tedavisinden sonra SOFA, APACHEIII, SAPS III skorlarında düsüs, BNP ve myoglobin değerlerinde azalma olduğugörülmüstür. Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda ise, önemli bir artıs tesbit edilmistir.Troponin I değerlerinde herhangi bir değisiklik bulunmamıstır.Bu iki grup karsılastırıldığında ise SOFA, APACHE III, SAPS III skorlarının,BNP ve myoglobin değerlerinin pentaglobin uygulanan grupta uygulanmayan grubagöre, daha düsük olduğu, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunun daha yüksek olduğugörülmüstür. Gruplar arasında mortalite açısından da anlamlı bir farklılık tesbitedilmistir. Pentaglobin uygulanan grupta mortalite oranının daha düsük olduğugörülmüstür.
Özet (Çeviri)
Sepsis and severe sepsis which accompanied by an organ failure is the mostfrequent cause of mortality in ICU. Due to high mortality and increasing rate of sepsisthe new treatment options are under investigation in recent years. IVIG is an alternatiftreatment method of sepsis. Activating leucocytes, enhancing bactericidal activation inserum, inhibating cytokine effects and regulating compleman system are the effects ofIVIG. Pentaglobin that IgM-enriched immunoglobin have similar effects.The purpose of this study: To evaluate the effect of Pentaglobin on sepsisevaluation scores and cardiac parameters in the patients with severe sepsis.In the first step, sepsis, severe sepsis and septic shock groups were comparedbetween each other. Each group was composed from 20 patients. Sepsis group haslower sepsis evaluation scores (SOFA, APACHE III, SAP SIII), higher LVEF that isone of cardiac parameter and lower BNP, myoglobin values than severe sepsis andseptic shock groups. There were no differences on Troponin I values. When severesepsis and septic shock groups were compared there was no difference on SOFA,APACHE III, SAPS III scores and BNP, myoglobin and Troponin I values, but LVEFwas higher in severe sepsis group.In the second step, 13 patients diagnosed with severe sepsis were receivedPentaglobin addition to the standart therapy, whereas an other 13 patients were treatedonly with standart trerapy. These two groups were compared. In the both two groupsSOFA, APACHE III, SAPS III scores were obtained, the mortality rates were comparedby at the LVEF, BNP, myoglobin and Troponin I values.In Pentaglobin group, decrease in SOFA, APACHE III, SAPS III scores and alsoBNP and myoglobin values were determined. There was a significant increase in theLVEF. There was no difference on Troponin I value.When we compared two groups SOFA, APACHE III, SAPS III scores, BNP andmyoglobin values were lower in Pentaglobin group than the group that Pentaglobinwere not used. LVEF value was higher in Pentaglobin group. There was a significantdifference in the mortality rates, and a lower mortality rate in the Pentaglobin group.