Preeklampsili hastalarda NT-ProBNP değerleri ve ekokardiografi ile kardiak fonksiyonların değerlendirilmesi
evaluation of cardiac function in preeclampsia with NT-ProBNP level and echocardiography
  1. Tez No: 230464
  2. Yazar: ŞEHBAL YEŞİLBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN BÖREKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Preeklampsi, Kardiak fonksiyonlar, NT-proBNP, Ekokardiografi, Pregnancy, Preeclampsia, Cardiac functions, NT-proBNP, Echocardiography
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Kardiak fonksiyonların NT-proBNP düzeyi ve Ekokardiografi ile preeklampsili venormotansif gebelerde degerlendirilmesi.Materyal Metod: Arastırma, Aralık 2007-Temmuz 2008 tarihleri arasında AtatürkÜniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Dogum Klinigi'ne müracaat eden 18-45yasları arasında olan, 28-42'inci gebelik haftalarında bulunan hastalar üzerinde yapılmıstır.Deney grubu 20 hafif preeklampsili gebe, 20 siddetli preeklampsili gebe, kontrol grubu ise 20normotansif gebe hastadan olusmustur.Preeklampsi tanısı; ölçülen kan basıncı 140/90 mmHg, proteinüri 30 mg/dl (+1, spotidrarda) ile konuldu. Siddetli preeklampsi tanısı; ölçülen kan basıncı 160/110 mmHg,proteinüri 100 mg/dl (+2, spot idrarda), sebat eden bas agrısı, görme bozuklukları, epigastrikagrı, serum kreatinin 1.2 mg/dl, trombosit sayısının 100.000/mm3 altında olması, karacigerenzimlerinde belirgin artıs (AST ve/veya ALT 40 IU/L), mikroanjiopatik hemoliz (LDH600 IU/L) ile konuldu. Normotansif gebe grubu ise ölçülen kan basıncı 120/80 mmHg veidrarda protein saptanmayan gebelerden olustu.Her üç grupta bulunan hastalara anamnez, klinik muayene, hemogram, biokimyasaltetkikler, ürogram, tansiyon takibi uygulandı.Nt-proBNP için alınan kan örnekleri vacutainer biokimya tüplerine alındı. Odasıcalıgında 10 dk bekletildi. 3000 devirde 10 dk santrifüj edildikten sonra serumları ayrıldı veanaliz edilene kadar -80 derecede depolandı.Hastalara ekokardiografi yapılarak kardiak fonksiyonlar LVDÇ ( sol ventrikül diastolikçap ), LVSÇ ( sol ventrikül sistolik çap ), EDV ( enddiastolik volüm ), ESV ( endsistolikvolüm ), SV ( stroke volüm ), FS ( fraksiyonel kısalma ), EF ( ejeksiyon fraksiyonu ), LA ( solatrium ), mitral kapak fonksiyonları basta olmak üzere atrioventriküler ve semilunar kapaklardegerlendirildi.Bulgular: Üç grup arasında maternal yas, kilo, boy, VKI (vücut kitle indeksi), gestasyonelyas, gravida sayıları arasında fark saptanmadı. Preeklampsi siddeti arttıkça SAB, DAB, OABve üriner protein atılımında artıs ve normotansif gebe grubuyla anlamlı farklılık saptandı.Kalp hızında siddetli preeklampside daha fazla olmak üzere preeklampside normotansifgebelere göre artıs saptandı. Normotansif gebe grubu ve hafif preeklampsi arasında anlamlıfarklılık görülmezken siddetli preeklampsideki Nt-proBNP degerleri her iki gruplakarsılastırıldıgında anlamlı farklılık saptandı. Ekokardigrafik olarak her üç grup arasındasistolik ve diastolik fonksiyonlarda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.Sonuçlar: Plasma natriüretik peptid seviyesinin belirlenmesi preeklampside sol ventrikülerfonksiyonun degerlendirilmesinde kolay ve zaman kazandırıcı bir yöntem olabilir. Artmısplasma natriüretik peptid seviyeleri, preeklampsi siddeti arttıkça gelisebilecek sol ventrikülerdisfonksiyonun klinik olarak belirgin düzeye gelmeden tanımlanmasında yardımcı olabilir.Yüksek plasma natriüretik peptid seviyeleri olası kardiak disfonksiyon yönünden detaylıdegerlendirilmeye alınacak preeklampsili hastaları ayırt etmede kullanılabilir. Yatak bası vetekrarlanabilir ölçümler nedeniyle ekokardiografi yapma olanagı bulunmayan durumlarda solventriküler fonksiyonları degerlendirmek amacıyla preeklampsili hastalarda ekokardiografiyealternatif bir yöntem olarak kullanılabilir. Plasma natriüretik peptit seviyesinin belirlenmesipreeklampsili hastalarda tedavi edici yaklasımı belirleyebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation of cardiac function in preeclamptic and normotensive pregnant women byNT-proBNP level and Echocardiography.Material and Methods: Among women who presented to Ataturk University MedicalFaculty Obstetrics and Gynecology Clinic from December 2007 to July 2008, 20 mildlypreeclamptic, 20 severe preeclamptic patients for study group and 20 normotensive pregnantwomen for control group who were between 18-45 years of age and at 28-42 weeks ofgestation were included into this study.Preeclampsia was diagnosed by arterial blood pressure 140/90 mmHg, proteinuria30mg/dl (+1,at spot urine). Diagnosis of severe preeclampsia was reached by; arterial bloodpressure 160/110 mmHg, proteinuria 100mg/dl (+2,at spot urine), persistent headache,visual disturbances, epigastric pain, serum creatinine 1.2mg/dl, platelet count below100.000/mm3, significant increase in liver enzymes (AST and/or ALT 40 IU/L),microangiopathic hemolysis (LDH 600 IU/L). Normotensive control group included womenwho had arterial blood pressure 120/80 mmHg and no protein detected in urine samples.Anamnesis, clinical examination, hemogram, biochemical tests, urogram and bloodpressure monitorisation were obtained from each patient at three groups.Blood samples for NT-proBNP measurement were taken into vacutainer biochemicaltubes. After waiting 10 minutes they were centrifuged at 3000 revolutions per minute for 10minutes. Their serum parts were delivered and kept at -80 C till they were analyzed.Echocardiography was performed to evaluate cardiac functions LVDD (left ventriculardiastolic diameter), LVSD (left ventricular systolic diameter), EDV (enddiastolic volume),ESV (endsystolic volume), SV (stroke volume), FS (fractional shortening), EF (ejectionfraction), LA (left atrium) and as mitral valve functions investigated predominantly,atrioventricular and semilunar valves were evaluated.Results: There were no difference detected among the three groups for maternal age, weight,height, BMI (body mass index), gestational age and number of pregnancies. As preeclampsiaworsened in severity, increase in SAB, DAB, OAB and urinary protein excretion weredetected as significantlly different from normotensive group. Getting faster as severity ofpreeclampsia increases, heart rates of preeclamptic women were found to be higher comparedto normotensive pregnants. While there were no significant difference between normotensivegroup and mildly pregnant patients in terms of NT-proBNP values, they were significantlydifferent in severe preeclamptic patients compared to the other two groups.Echocardiographically there were no statistically significant difference among the threegroups in terms of systolic and diastolic functions.Conclusion: Detection of plasma natriuretic peptide levels may be an easy and time savingmethod in evaluation of left ventricular function. Increased natriuretic peptide levels may beuseful in identification of subclinical left ventricular dysfunction which can ensue aspreeclampsia worsens in severity. High plasma natriuretic peptide levels may identifypreeclamptic patients who would be carried out detailed evaluation for probable cardiacdysfunction. In situations where echocardiography is not available due to its applicability atbedside and repeatability, it can be an alternative to echocardiography in preeclampticpatients. Detection of plasma natriuretic peptide levels may determine treatment approach inpreeclamptic patients.