İlköğretim sosyal bilgilerde harita kullanımının psikomotor hedefleri gerçekleştirme ve öğretime katkısı
The contribution of the map use in social studies at the elementary school to the education and reaching the psycho-motor aims
  1. Tez No: 230526
  2. Yazar: HÜLYA ÇELİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL TAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Psikomotor Beceriler, Harita Kullanım Becerileri, Social Studies, Psycho-motor Behaviors, The Skills of map using
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalısmanın amacı, ilkögretim Sosyal Bilgiler dersindeki psikomotor davranıslar arasında yer alan harita kullanımının okullarımızda ne düzeyde bulundugunu ortaya koymak ve degerlendirmektir. Çalısmada psikomotor beceriler, Sosyal Bilgilerin önemi ve Sosyal Bilgiler derslerinde kullanılan araç gereçler, Sosyal Bilgiler ögretiminde karsılasılan sorunlar ve harita becerilerini arttıracak etkinlikler üzerinde durulmustur. Ayrıca yeni program dahilinde çıkarılan 4. ve 5. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarında yer alan haritalar ve harita beceri etkinlikleri incelenmistir. lkögretim 4. ve 5. sınıf sınıf ögretmenlerinin Sosyal Bilgiler derslerindeki harita kullanım durumlarını ve okullarımızdaki mevcut harita durumunu ögrenebilmek amacıyla konu ile ilgili bir anket gelistirilmistir. Gelistirilen anket, Manisa ilinin Demirci ve Gördes ilçelerindeki merkez okulları ile bazı köy okullarındaki 4. ve 5. sınıf sınıf ögretmenlerine uygulanmıstır. Ankete verilen cevaplar, SPSS paket programında t-testi ve ANOVA ile yorumlanmıstır. Arastırma sonucunda ögretmenlerin harita ile ilgili bazı kavramları bilmedikleri ve harita ve atlas kullanımının Sosyal Bilgiler derslerinde yeterince kullanılmadıgı düsüncesinde oldukları, okullardaki haritaların yeterli miktarda olmadıgı sonucu elde edilmistir. Bu baglamda bu sorunlara getirilebilecek öneriler verilmistir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to put forward and evaluate the level of the map use which takes part among the psychomotor behaviors in the Social Studies of primary education. In the study, psychomotor skills, the importance of Social Studies, the equipment used in the lessons of Social Studies, the problems in the tuition of Social Studies and the activities to improve the map skills are the topics we dwelt on. Also the maps and map activities in the course books of Social Studies at 4th and 5th class which are published including the new program have been examined. In order to learn the circumstances of the teachers? map use in the tuition of Social Studies at 4th and 5th class and the maps available in our schools, a questionnaire about the topic has been developed. This questionnaire has been applied to the class teachers of 4th and 5th class in the central schools in Demirci and Gördes, in Manisa besides the class teachers of 4th and 5th class in some village schools. The answers given to the questionnaire has been interpreted by ANOVA and t-test in SPSS packet program. At the end of the enquiry such a result has been obtained that the maps in the schools are inadequate and the teachers think that they aren?t aware of some concepts about maps and the map use in the lessons of Social Studies is insufficient. The proposals for these problems are present in this study.