Türk sosyal güvenlik sistemi kapsamında sağlık harcamalarının finansman sorunu ve çözüm önerileri
Financial problems and solutions concerned with health expenditures in Turkish social security system
- Tez No: 230569
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ RIZA GÖKBUNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Health, Health Expenditure, Social Security Establishment, Social Security Systems, Health Economics, Finance
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tarihsel süreç içerisinde ülkeler toplumların ekonomik ve kültürel anlamda önemli yer tutan sağlık hizmetlerinin sunumuna büyük önem vermişlerdir. Toplum içerisinde yaşayan bireylerin sağlıklı olması ülkelerin kalkınması ve gelişmesine katkı sağlamaktadır. Özelliklede eğitim seviyesi yüksek ülkelerde sağlık hizmetlerine verilen önem daha da artmıştır. Günümüzde, sağlık hizmetleri hem özel kesim hem de kamu kesimi tarafından yerine getirilmektedir. Oldukça geniş bir çerçevede sunulan sağlık hizmetlerinin finansmanı ve finansman yöntemleri de kendisi kadar önemli bir konu haline gelmiştir. Sağlık hizmetlerinde farklı finansman yöntemlerinin bulunmasına rağmen genellikle vergi ve sosyal sigorta primleri ile finanse edilmektedir. Bu çalışmada; sağlık hizmetlerinin finansmanında uygulanan yöntemler, ülkemizde sağlık hizmeti sunan sosyal güvenlik kuruluşlarının yapmış olduğu sağlık harcamaları, finansman kaynakları ve finansmanda karşılaştıkları sorunlar üzerinde durulacak ve konunun çözümüne ilişkin önerilerde bulunulacaktır. Anahtar Kelimeler; Sağlık Harcamaları, Sosyal Güvenlik Kurumları, Sosyal Güvenlik Sistemleri, Sağlık Ekonomisi, Finansman
Özet (Çeviri)
Throughout history, countries have given great importance to health services that loom large both socially and economically. Healthy individuals contribute to the development and growth of the countries. Especially in countries whose educational level is high importance of health services have increased more. Today, health services are conducted both by private and public sectors. Finance of health services covering a broad range has also become an important subject. Health services have been generally financed with tax and social security premiums. In the present study, health expenditures, financial resources and problems of the social security institutions providing health service in our country are discussed and some solutions are presented.