15. yüzyıl divanlarında methiyeler
Eulogies in the 15th century divans
  1. Tez No: 230570
  2. Yazar: MUSTAFA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. YASEMİN ERTEK MORKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: kaside, methiye, divan siiri, 15. yüzyıl, kasida, eulogy, Ottoman Poetry, 15th century
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
15. yüzyıl, Türk tarihi ve edebiyatı açısından dönüm noktası sayılabilecek bir dönemdir. Devletin, teskilatlarını güçlendirerek imparatorluk halini aldıgı bu yüzyılda Divan Edebiyatı bir gelenek halini almıs, eserler bu gelenegin kurallarına baglı kalınarak olusturulmaya baslanmıstır. Bu yüzyılda Ahmet Pasa ile yeni bir görünüme kavusan kasidecilik, bir önceki dönemle karsılastırıldıgında hem eser sayısı, hem eserlerin niteligi bakımından oldukça mesafe kaydetmistir. Kasidelerin en fazla olusturulan çesidi olan methiyelerde sairler, sultan ve hâmilerini basta cömertlik, savasçılık ve hükümranlıkları olmak üzere yönetsel ve kisisel özellikleri bakımından övmüsler, mükemmel bir sultan portresi olusturmaya çalısmıslardır.Bunu yaparken memduhlarının özelliklerini göz önünde bulundurduklarından farklı memduhlar için yazdıkları methiyelerde karsımıza farklı fotograflar çıkarmıslardır.Elde edilen veriler methiyeciligin kuru, sıradan bir söyleyis gelenegi olmadıgını, sairlerin methiyelerde olusturdukları portreler ile tarih biliminin verdigi bilgilerin örtüstügünü göstermektedir. Yüzyıl sairleri sultanlarını överken, Divan Edebiyatıyla gelen Arap ve ran edebiyatlarına ait unsurları ve slamî ögeleri ustalıkla kullanmıslardır. Gerek sairlerin Arap ve Fars cografyalarında egitim görmeleri, gerekse Anadolu´nun bir ilim merkezi olmasıyla izah edilebilecek bu durum, Divan Edebiyatının 15. yüzyılda bir gelenek halini aldıgının en önemli göstergesidir.
Özet (Çeviri)
15th century can be regarded as a turning point for Turkısh hıstory and literature. The state became a empire by enforcing it?s organizations in this century and meanwhile classical Ottoman Poetry became a tradition on whose rules the works were constituted. In this century kasida concept attained a new perspective with Ahmet Pasa and advanced a great deal in both the number of works and the quality of works if compared with the former term. The mostly constituted type of kasidas were eulogies in which eulogist praised the sultan and his protecters primarily with generousity, warriorship and sovereignty as their administrative and individual properties, and they tried to constitute a perfect sultan concept. While doing this they took the properties of the person they praise into consideration therefore different aspects occurred for different people. Available data indicates that eulogy is not a ordinary tradition but the portraits constituted by eulogists and historical datas overlap. Poets of the century used the elements of Arabic and Persian culture and literature and the elements of Islam skıllfully while praising the sultans. This situation which can be accounted for by both the poets education in Arabian and Persian geography. and that of Anatolias being a center of science is the most significant indicator of classical Ottoman Poetry?s being a tradition ın this centy.