İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerinin öğretme-öğrenme sürecine entegrasyonu hakkındaki görüşlerinin yeniliğin yayılımı kuramı temelinde incelenmesi
Analyzing secondary schools teachers? views about integration of information and communication technologies into teaching-learning process according to diffusion of innovations theory
  1. Tez No: 230595
  2. Yazar: MELTEM KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi ve İletişim Teknolojileri(BİT), Entegrasyon, İlköğretim İkinci Kademe Öğretmenleri, Öğretme-Öğrenme Süreci, Yeniliğin Yayılımı Kuramı, Information and Communicaion Technologies(ICT), Integration, Secondary School Teachers, Teaching-Learning Process, Diffusion on Innovation Theory
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ilköğretim ikinci kademede görev yapmakta olan branş öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin(BİT) öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonu hakkındaki görüşlerini ve öğretmenlerin BİT entegrasyon sürecinde bulundukları aşamaları Yeniliğin Yayılımı Kuramı'na göre incelemektir.Araştırma betimsel bir durum saptaması niteliğinde olup, nitel araştırma teknikleri temel alınarak desenlenmiştir. Bu araştırmada verilerin toplanmasında nitel araştırmalar için uygun olan yarı yapılandırılmış görüşme yönteminden faydalanılmıştır. Verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış bir görüşme formu geliştirilmiştir. Araştırma grubunu Adana ve Uşak illerinden seçilmiş olan 6 tane devlet ve 2 tane özel ilköğretim okulunda çalışmakta olan 21 tane branş öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler her öğretmenle tek tek görüşülerek toplanmıştır. Görüşmeler sözlü ve yazılı olarak kaydedilmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenler, BİT'in öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonunun çok faydalı olduğunu, kendilerine zaman kazandırdığını, işlerini kolaylaştırdığını ve öğrencilerin derse olan ilgisini artırdığını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this study is to analyze secondary schools teachers? views about integration of Information and Communication Technologies (ICT) integration into teaching-learning process and to determine the teachers? ICT integration stages according to Diffusion of Innovations Theory.This study is a qualitative study. For collecting data interview method used and a semi structured interview schedule developed by researcher. The research has been done in 6 public and 2 private school in Adana and Uşak. The research group is consist of 21 teachers that working this schools. Data collected by making interview with all teachers one by one. Interviews were record with a recorder and written by researcher.At the end of the study, results showed that, all teachers think that ICT integration into teaching and learning process is useful. And teachers think that ICT helps them during teaching and learning process and makes children more interested in lessons.