Diyarbakır ili Ergani ilçesi halk kültürü araştırması
Diyarbakir province public culture research Ergani district
- Tez No: 230594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. REFİYE ŞENESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ergani, Halk Kültürü, Geçiş Dönemleri, İnanışlar, Anonim Halk Edebiyatı, Ergani, public culture, transition periods, beliefs, anonymous folk literature
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 364
Özet
Diyarbakır İli Ergani İlçesi Halk Kültürü çalışmasında, geçiş dönemlerinden olan doğum, sünnet, askerlik, evlenme, ölüm adetleri ve bunların etrafında oluşan inanışlar, bayram tören ve kutlamaları, halk inanışları, halk mutfağı, halk hekimliği ve anonim halk edebiyatı ürünleri sırasıyla incelenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde ele alınan konuların -yazılı kaynaklar tarandıktan sonra- önce Türk halk kültüründeki yeri, daha sonra sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında Ergani halk kültüründeki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Her bölümün sonunda değerlendirmeye yer verilmiştir. Sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler ışığında, tespit edilen adet ve inanışların eski Türk kültürü ile olan benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konulmaya çalışılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde; manzum, manzum- mensur, mensur anonim halk edebiyatı ürünlerinin Türk halk kültüründeki ve Ergani halk kültüründeki yerinden bahsedilmiş olup, her konunun sonunda ise biçim ve içerik değerlendirilmesi yapılmıştır.Bu araştırma sonucunda, Ergani halk kültüründe geçmişten günümüze kadar taşınan ve halk içinde korunan eski Türk kültürü inanışlarına ve izlerine rastlanmıştır. Bu izlerin birçoğu İslamiyet ile yoğrularak varlığını devam ettirmiştir.
Özet (Çeviri)
This present study respectively analyzes the birth, circumcision, military, marriage and death traditions which are in a period of transition and the beliefs manifested around them, bayrams? ceremonies and fests, folk beliefs, folk kitchen, folk doctor and the products of anonymous folk literature.In the first part of the study, the place of the addressed issues in Turkish public culture is attempted to be located in a follow of scanning the written sources and again their place in Ergani?s public culture is planned to be depicted in the light of the data gathered from the spoken sources. At the end of each chapter, there exists an assessment. In the light of the data gathered from the spoken sources, the differences and similarities between the traditions and beliefs detected and the old Turkish culture is aimed to be put forward.In the second part of the study, the place of the products of the verse, verse-prose and prose anonymous folk literature in Turkish public culture and Ergani?s public culture is mentioned and there is an evaluation of the format and content at the end of each subject.In conclusion, the beliefs and traces associated with old Turkish culture which have been moved up to the present from past in Ergani?s public culture and preserved in society are encountered. Most of these traces have survived being moulded with Islam.