Güven ve örgütsel adaletin, beklenti ötesi özyeterlilik davranışına etkisi (ARMA Filtre San. ve Tic. A.Ş. örneği)
The effect of trust and organizational justice to role breath self-efficacy (ARMA Filtre San. ve Tic. A.Ş. example)
- Tez No: 230699
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Prosedürel Adalet, Dağıtımsal Adalet, Etkileşimsel Adalet, Güven, Proaktivite, Beklenti Ötesi Özyeterlilik Davranışı, Procedural Justice, Distributive Justice, Interactional Justice, Trust, Proactive, Role Breadth Self-Efficacy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çalışmanın amacı, organizasyon içerisinde güven ve algılanan örgütsel adalet davranışlarının bir sonucu olarak düşünülen beklenti ötesi özyeterlilik davranışıyla ilişkisini ortaya koymaktır. Kurumların örgütsel anlamda güveni tesis etmede en çok yaralanacakları düşünülen, örgütsel adalet konusuna değinilmiştir. Örgütsel adalet, güveni oluşturmak için bir yapı taşı olarak alınmıştır. Güven ortamının kurum içerisinde tesis edilmesi durumunda, çalışanlardan bir sonuç olarak beklenen, beklenti ötesi özyeterlilik davranışı bu iki kavramın çıktısı olarak düşünülmüş ve uygulama kısmında değerlendirilmiştir. Bu temel üç değişkenin yanında, bireylere, demografik özellikleri olarak; yaş, cinsiyet ve kıdem gibi sorular da yöneltilmiştir.Güven konusunun tanımı, örgütsel boyutu, örgütsel anlamda güven türleri, güveni tesis etmek, güven ortamını daimi kılmak ve güvenin yararları konusu araştırmanın ilk bölümünün ana başlıklarıdır. İkinci bölümde, örgütsel adalet konusuna değinilmiş ve üç temel örgütsel adalet boyutu incelenmiştir. Üçüncü bölümündeyse, proaktif davranışın bir çıktısı olarak nitelendireceğimiz beklenti ötesi özyeterlilik davranışının üzerinde durulmuştur. Araştırmanın uygulama kısmında, araştırmaya konu olacak 104 katılımcı seçilmiştir, demografik özellikleri ve tüm bu bilgiler ışığında bazı sorular sorulmuştur. Bu sorular, SPSS yardımıyla veri tabanına aktarılıp, istatiksel olarak değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiş ve sonuç grafikleri yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the expected Role Breadth Self-Efficiency has been examined in the organization where the trust and the phenomenal organizational justice has been compared literally. The study has examined the organizational justice which is thought to be the most useful fact while building up the trust in the organization organisms. Organizational justice has been taken as the main fact in order to establish the trust. When the trust worthy environment has been established the Role Breadth Self-Efficiency fact has come out among the workers and it is being evaluated in the practice part. Besides these three variants questions about their age, gender, and seniorities have been asked in the sense of demographic properties.The main topic of the first part is the definition of the Trust concept, the organizational dimension, Trust varieties in the meaning of organization, building-up and maintain Trust, and finally define the positive effects of Trust. In the second part, the organizational justice has been studied and the three main organizational justice effects have been taken into consideration. In the third part the output of the proactive behaviour which is the Role Breadth Self-Efficiency has been studied. In the practice part of the study, 104 volunteers have been chosen under the aspects of demographic properties and some questions have been asked. These questions have been transferred to the data base with the help of the SPSS programme. The relation among the variables have been examined statically and the results are stated in graphics.