İlköğretim okulu müdürlerinin öğretim programını yönetme görevlerini yerine getirme miktarının belirlenmesi
Determining the amount of elementary school principals? performances at doing their duties of managing the curriculum
  1. Tez No: 230729
  2. Yazar: ASLI BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İLKER GÜMÜŞELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: School management, instructional leadership, school principalship, curriculum, curriculum management, curriculum leader
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Eğitim yönetiminin görevleri insanlar, fiziksel ortam ve program konularında toplanmaktadır(Aydın, 2005, 189). Bununla birlikte araştırmalar etkili yöneticilerin etkili liderler olduklarını, özellikle de öğretim liderleri olduklarını göstermiştir. Bu nedenle, programın yönetimi okul müdürünün en temel ve önemli görevidir. Türkiye'de okul müdürleri öğretim liderliği kapsamında, MEB tarafından hazırlanan öğretim programını etkili biçimde uygulamakla görevlidirler. Okul müdürünün bu görevindeki başarısı, kaliteli bir eğitimin ve etkili bir okulun da anahtarıdır.Bu araştırmanın genel amacı, öğretmen algılarına göre ilköğretim okulu müdürlerinin öğretim programını yönetme görevlerini ne kadar yerine getirdiklerini belirlemek ve öğretmenlerin bireysel özelliklerine göre müdürlerle ilgili algılarının farklılık gösterip göstermediğini ortaya çıkarmaktır. Bunun için araştırmada bu amaca en uygun model olan tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verilerini toplamak için anket kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen anket Sarıyer ilçesinde görev yapan 225 öğretmene uygulanmıştır.Araştırma sonucuna göre, öğretmenler okul müdürlerinin, öğretim programı kapsamındaki öğretimi denetleme ve değerlendirme, öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlama, öğrenci gelişimini izleme ve öğretim programı uygulamalarını yönetme görevlerini ?ara sıra? yerine getirdiklerini algılamışlardır. Bununla birlikte bu alt görevlerin yerine getirilme miktarına göre bir sıralama yapıldığında öğretmenlerin, müdürlerinin en çok öğretmenlerin mesleki gelişimini sağlama, ardından sırasıyla öğrenci gelişimini izleme ve öğretim programı uygulamalarını yönetme ve en son sırada da öğretimi denetleme ve değerlendirme görevlerini yerine getirdiklerini algıladıkları belirlenmiştir.Araştırmada öğretmenlerin, cinsiyeti, deneyimi, mevcut okul müdürleri ile çalışma süreleri, okulun öğretim biçimi, okuldaki öğrenci sayısı, öğretmenlerin mezun oldukları okulun türü değişkenlerine göre okul müdürünün öğretim programını yönetme görevlerini yerine getirmesine ilişkin algılar arasında istatistiksel bakımdan anlamlı fark bulunamamıştır. Öğretmenlerin çalıştıkları okuldaki öğretmen sayısı ile okul müdürünün öğretim programı uygulamalarını yönetme görevine ilişkin algılar arasında ise, istatistiksel bakımdan .05 düzeyinde anlamlı fark bulunmuştur.Anahtar Kelimeler : Okul yönetimi, öğretim liderliği, okul müdürlüğü, öğretim programı, öğretim programı yönetimi, öğretim programı lideri
Özet (Çeviri)
The subjects of people, physical environment and program have been the duties of educational management.(Aydın, 2005, 189). In addition to this, researches show that the efficient administrators are the efficient leaders; especially instructional leaders. For this reason, the management of the program is the most important and basic duty of the school principal. School principals in Turkey are in charge of implementing the curriculum which is prepared by Ministry of Education in the scope of instructional leadership. The success of the school principal with his duty is the key of high quality education and an efficient school.The main objective of this study is to determine the amount of elementary school principals? performances at doing their duties of managing the curriculum in respect of teachers? perceptions and to discover whether their perceptions about the principal differ in their personal characteristics. Hence survey method which is the most appropriate method for this research is used. Questionnaire technique is used as data collection instrument. The survey which was develeloped by the researcher was applied to 225 teachers who work in Sarıyer.According to the results of the research, teachers believe that school principals occasionally perform their duties of auditing and evaluating, providing teachers opportunities for professional development, following students? academic progress closely and managing the curriculum. When we put these sub-duties in an order according to the amount of being performed, teachers? perceptions show that their principals mostly perform their duties of providing teachers opportunities for professional development secondly they follow students? academic progress closely. Next they manage the implementation of the curriculum and the last one is that they audit and evaluate the education.As a result, about the performances of the school principal at doing his duties of managing the curriculum; there is no statistical difference existed in the levels of the perceptions of the teachers according to their sex, experience, their duty period in school where they work now, teaching approach of the school, the number of the students, the type of the schools where teachers graduated from. It was found that between the variables of the number of the teachers where they work and the perceptions about the performances of the school principal at doing his duties of managing the curriculum, 0.5 level caused a significant difference.