5393 Sayılı Belediye Kanunu Bbğlamında Türkiye'de belediye reformu
Municipality reform in Turkey in accordance with 5393 Numbered Municipality Law
- Tez No: 230777
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni Kamu Yönetimi, Belediye Reformu, Belediye Kanunu, Yerelleşme, New Public Management, Municipality Reform, Municipality Law, Decantralization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Özellikle son yirmi yılda dünyada hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Dünyadaki küreselleşme süreci ve iletişim teknolojilerinin yaygın olarak kullanılmasındaki hızlı artış bu değişime yön vermektedir. Bu değişim ve dönüşüm sürecinin etkilerini kamu yönetiminde de görmek mümkündür. Nitekim yeni kamu yönetimi anlayışı bu etkinin bir yansıması olmuştur. Bu bağlamda birçok ülkede kamuda yeniden yapılanma çalışmalarına girişilmiştir.Türk kamu yönetiminde de var olan sorunların çözümü adına reform ve buna bağlı olarak yerelleşme artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu amaçla son dönemlerde Kamu Yönetimi Temel Kanun Tasarısı, İl Özel İdaresi Kanunu, Belediye Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanunları çıkarılmıştır. Bizim çalışmamızda ise 5393 sayılı Belediye Kanunu günümüz belediyeciliğinin temel özelliklerinin belirlenmesi noktasında ele alınmıştır.Bu çalışmada Osmanlıdan başlayarak günümüze kadar olan Türk belediyeciliğinin gelişim süreci incelenmiştir. Ardından 5393 sayılı Belediye Kanunu bağlamında Türkiye'de gerçekleştirilen belediye reformunun ana hatları ile sistematik yapısı ele alınmıştır. Bu inceleme sonucunda genelde Türk kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarının, özelde ise belediye reformunun arka planında yer alan çağdaş kamu yönetim ilkeleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially within two decades the world is in the process of the change and transformation. These changes and transformation include the globalization process and the rapid progress and widespread adoption of information technology in the world. It is possible to see the effects of this change and transformation process within the public administration as well. New public management has been become the reflections of this effects. In this context, in most of countries, restructuring works in public administration have been intiated.It has become a necessity to reform and its depend on decantralization Turkish public administration system to attempt to solve the existing problems. For this purpose, Public Administration Basic Proposal, Special Provincial Administration Law, Municipality Law and Metropolitan Municipality Law has been legislated. In our study to get the grip with 5393 numbered Municipality Law to define Fundamental principals of the bussines of governing cityIn this study, the process of development of municipality in Turkey starting from Ottoman Empire period untill today has been examined. Afterwards, in accordance with 5393 numbered Municipality Law, the main points and systematic structure of municipality reform have been dealt with. At the end of study, it has been aimed at pointing out the modern administration principals which take place in Turkish public administration restructuring works in general meaning then the ones which take place in the background of municipality reform in particular meaning.