Halkla ilişkiler bağlamında polisin algılanması: Kazan ilçesi örneği
Police perception by the public : Kazan district case study
- Tez No: 231002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Polis, Polis Teşkilatı, Halkla İlişkiler, Algılama, Polis Algısı, Police, Police Department, Public Relations, Perception, Police Perception
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada halk ve polis arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma yapılmadan önce polis ve halk arasında iyi bir ilişki olduğu ileri sürülmektedir. Fakat, şu anki gelişmelerin hangi seviyede olduğu ve gelecekte hangi seviyede olacağı tartışılmaktadır. Yapılan bu çalışmada kapsam olarak Ankara'nın Kazan ilçesindeki esnafın polis-halkla ilişkiler konusundaki düşünce ve fikirlerinden yola çıkılarak var olduğu düzey tespit edilmeye çalışılmıştır.Bu çalışmamızda polis-halk işbirliğinin önem ve kapsamını belirledikten sonra günlük yaşantıda polis halk işbirliğinin ne boyutta olduğu araştırılmıştır. Son dönemde önemi gittikçe artan ve büyük projeler yapılan halkla ilişkiler konusundaki çalışmaların hizmet alanlar tarafından nasıl algılandığı tezin asıl amacını oluşturacaktır.Bu çalışmada polis ve hizmetleri hakkında 21 soruluk bir anket hazırlanmıştır. Bu anket esnafa dağıtılmıştır. Katılımcılar, Kazan'da bulunan 101 esnaftan oluşmaktadır. Katılımcılar gönüllü olan esnaf içerisinden rastgele seçilmiştir.Yapılan analiz sonucunda, ?polisin yapmış olduğu çalışmalar vatandaşlar tarafından olumlu olarak algılanır? hipotezinin doğru olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak, aynı zamanda polis güçlerinin daha fazla reklam yapması ve kendilerini daha fazla göstermeleri gerekmektedir.Avrupa Birliği standartlarına ve İnsan Haklarına uyum süreciyle birlikte, Türk Polis Teşkilatı misyonunu ve vizyonunu değişen koşullara adapte etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed that the identification of relations between public and police. Before the study we suggested that, in real life there was a good relationship between police and public. Only that this process which levels, it is now and in future which level it must be.This study aims to determine the level of relations between public and police by taking into consideration the opinions and thoughts of 101 tradesmen in Kazan district of Ankara so as to generalize the findings of the research.Having determined the importance and context of collaboration as to public relations,the study seeks also the content of the police-public relations in daily life.The main goal of the study is to detect how it is perceived by the beneficiaries of these services on which great amount of investments have been made recently.When we look at the historical development, we saw that people make police applications under various titles for providing public order. With urbanizations and industrialization, police force had been organized better.So we prepared 21 questions about the police and its services. After that we got them delivered by one of the sellers. The group of panel composed of 101 persons who live in Kazan and they have shopping room, gross market, market and etc. We did not select anyone who is special; one by one we gave papers to men who are one of the sellers and request him to deliver them.According to the data of the study it is concluded that the idea is correct. But on the same time all over the world, police forces should make more advertisement and try much to show theirselves.In accordance process of human rights and laws to European Union Standards, Turkish Police Enforcement has adapted its mission and vision to changing conditions.