Hizbullah Terör Örgütü: Yapılanması, faaliyetleri ve son durumu
Hizbullah Terror Organization: Structure, activities and final situation
  1. Tez No: 231005
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜRTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEKİN GELERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hizbullah, Cihat, Dini motifli terör, Domuz Bağı, Propagandif faaliyetler, Hizbullah, Jihad, Religious Motivated Terror, Hog Tie, Propagandif Activities
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Suç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Hizbullah terör örgütü, Türkiye'de İran benzeri şer'i esaslarla yönetilen bir devlet kurmayı amaçlayan bir terör örgütüdür. Bu örgüt amacına ulaşmak için; Tebliğ, Cemaat ve Cihat aşamalarından oluşan üç aşamalı bir stratejiyi benimsemiştir. Hizbullah terör örgütü Lübnan Hizbullah'ı ile karıştırılmamalıdır, iki örgüt arasında organik bir bağ bulunmamaktadır.Güvenlik güçlerinin Hizbullah terör örgütüne yönelik 2000 yılından itibaren gerçekleştirdiği başarılı operasyonlar neticesinde, örgütle mücadelede yeni bir döneme girilmiştir. Bu yeni süreç Hizbullah terör örgütünü zorunlu bir değişim sürecine itmiştir. Geçmiş dönemlerde tamamen karşı olmasına rağmen örgüt, dernekler, dergiler ve yayınevleri faaliyete geçirmiş, bu legal kuruluşlar aracığıyla yardım organizasyonları düzenlenmekle birlikte, yurtdışında gelişen ?İsrail/Filistin-Lübnan çatışması, Irak'taki gelişmeler, karikatür krizi, Papa'nın açıklamaları vb? konularla ilgili etkinlikler gerçekleştirmeye başlamıştır.Sonuç ve değerlendirme kısmında ise dini motifli bir terör örgütü olan Hizbullah terör örgütü ile mücadele ederken göz önünde bulundurulması gereken hususlar ile uygulanmasının faydalı olacağı düşünülen bir takım önerilerde bulunulacaktır
Özet (Çeviri)
Hizbullah is a terrorist organization that has an objective to establish an Islamic state ruled by shariah provisions like İran. This organization has adopted a triad strategy of ?Tebligh-Jamaat-Jihad? to accomplish his goal. Because of no organic ties/connections with each other, Hizbullah terrorist organization must not be confused with Lebanon Hizballah.As a result of significant blows due to successful law enforcement operations since 2000, a new term has started to handle with the organization. This new process has forced the terrorist organization into a compulsory to change the strategy. Despite the inclinations to oppose the legal activities in the past, terrorist organization started to conduct them through associations, publications, magazines etc. It not only has charity activities using those legal structures, but also has acted as a reflex of the incidents like ?Israel-Palestine-Lebanon Conflict?, ?Situation in Iraq?, ?Pope?s explanations? etc.On conclusion and assessment, there will be points to consider for and advices thought to be useful for struggling against one of the religiously motivated terrrorist organization Hizbullah.