Reklamda kadın imgesi
Image of woman in advertisement
- Tez No: 231053
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA YENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, kadın, erkek, cinsellik, meta, göstergebilim.Tezi Hazırlayan : Öznur CevherTez, Advertisement, woman, man, sexuality, meta, semiotic.Tezi Hazırlayan : Öznur CevherTez
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Reklamlar, işletmeler ve hedef kitleleri buluşturan iletişim araçlarıdır. Reklamın amacı, ürün ve hizmetle ilgili olarak hedef kitleleri bilgilendirmek, hedef kitleyi ikna ederek ürün veya hizmeti satın almaya teşvik etmektir. Ancak günümüzde reklamlar, mal ya da hizmetler hakkında bilgi vermekten çok hedef kitlenin duygularını harekete geçirerek etkilemeye ve ikna etmeye çalışmaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için reklamlarda pek çok imge kullanılmaktadır. Bu imgelerden biri de kadın imgesidir. Reklamlarda kadın imgesi, erkeklerin dikkatini reklama çekmek, ürünü erkeğin hoşuna gidecek biçimde konumlandırılmaktadır. Ayrıca ürünü kullanmanın sonucu olarak da kadın imgesi cinsellikle birlikte sunulmaktadır. Kadın imgesi, reklamlarda cinsel imalar iletecek biçimde yer almaktadır. Çıplak, bedenini sergileyen, izlenen nesne olarak reklamlarda kullanılan kadın imgesi, ürünle özdeşleştirilerek alınıp satılan metaya dönüştürülmektedir.Kadın bedeni ile erkek hedef kitlelere belirli anlamlar ileten reklamlarda, kadınların nasıl konumlandırıldığı, kadın bedeni ile anlamın nasıl iletildiğini ortaya koymak için göstergebilimsel yöntemden yararlanılmaktadır. Reklamları bir metin olarak ele almaya olanak tanıyan göstergebilimsel yöntem, reklamlarda yer alan sözel ve görsel göstergelerle anlamın nasıl oluştuğunu açıklamaya yardım etmektedir.
Özet (Çeviri)
Advertisements are means of communication that bring businesses and target audiences together. The aim of an addvertisement is to inform target audiences about the goods and services and to induce target audiences to buy the goods and services by persuading them. However, today, advertisements try to affect and persuade target audiences by stimulating their emotions rather than providing information about the goods and services. In order to achive this aim, several images are used in advertisements. One of these images is the of women. The image of women in advertisements draws the atttention of men to the advertisement, and is positioned in a way that men like the product. In addition, as a result of the use of the product, the image of women is offered together with sexuality. Image of women is used in advertisements in a way to imply sexuality. Image of women used in advertisements as a naked object that exhibits body is turned into a meta which is sold and bought by identifying them with the product.In the advertisements that convey spesific meanings with a female body to male target audiences, semiotic method is used to indicate how women are positioned and how the meaning is conveyed by a women?s body. The semiotic method that enables to handle the advertisements as a text helps to explain how the meaning is formed with the verbal and visual indicators that take place in the advertisements.