Ahmet Yesevi Üniversitesi
Ahmet Yesevi University
- Tez No: 231075
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YUVALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Yesevi, Üniversite, Kazakistan, Ahmet Yesevi, University, Kazakhstan
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ahmet Yesevi Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin ortaklaşa kurdukları Türk Dünyasının ilk ortak devlet üniversitesidir.Üniversitede Türkiye ve Kazakistan vatandaşları başta olmak üzere Türk Dünyasının her tarafından gelen gençler eğitim almaktadırlar.Üniversite, beşi Türkiye Cumhuriyeti, beşi de Kazakistan Cumhuriyeti tarafından atanan on kişilik bir Mütevelli Heyet tarafından yönetilmektedir. Mütevelli Heyet Başkanı T.C. Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanmaktadır.Üniversitede eğitim-öğretim; örgün eğitim, açık öğretim,Uzaktan eğitim, yaygın eğitim olarak uygulanmaktadır.Üniversitenin, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin ortak üniversitesi ve uluslararası statüye sahip olması dolayısıyla tüzük gereği eğitim dili Türkiye Türkçesi ve Kazak Türkçesi'dir. Bunun yanında bütün bölümlerde mesleki Türkçe eğitim mecburidir.Üniversitede; Ekonomi, Hukuk, Tarih, Pedagoji, Türkoloji, Filoloji, Spor ve Sanat, Haberleşme Teknolojileri, Fen Bilimleri, Tıp, Yabancı Diller, Uzaktan Eğitim, Ekoloji, Pedagoji, Fizik ve Matematik ve Dışarıdan Eğitim Fakülteleri ile Türkoloji İlmî Araştırma Enstitüsü, Ekoloji İlmi Araştırma Enstitüsü, Türk Dünyası Araştırmaları Merkezi, Türk Dünyası Edebiyatı Araştırmaları Merkezi ile Arkeoloji ve Enformasyon Merkezi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Ahmet Yesevi University is the first corporate government university which is constructed by both Turkey and Kazakhstan governments. It educates people who comes from all Turkish countries (especially Turkey and Kazakhstan).University is directed by a trustee group which consists of 5 people assigned by Turkey and 5 people assigned by Kazakhstan. The manager of trustee group is assigned by Minister of Turkey directly.There are formal education, correspondence school, distance learning and mass education in the university.Education language of the University is Turkey Turkish and Kazakhstan Turkish, because it is the corporate university of Turkey and Kazakhstan and has an international status. Besides professional Turkish education is mandatory in all departments.Education deparments of the university are Economics, Law-school, History, Pedagoji, Turkoloji, Philology, Sports and Arts, Communication Technologies, Science, Medicine, Foreign Languages, Remote Education, Ecology, Physics and Mathematics, Turkology Research Institute, Ecology Research Institute, Turkish World Research Institute, Turkish World Literature Research Institute and Archaeology and Information Center.