Tek Parti Dönemi siyaset kültürünün sonrası döneme etkileri
The effects of Only Political-Party political culture on the following terms
- Tez No: 231076
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Tek parti, pozitivizm, seçkincilik, otoriterizm, solidarist korporatizm, Rouseau, One-party, pozitivism, elitizm, authotitarianism, solidarist corporatism, Rousseau
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 754
Özet
Bu çalışma, Tek Parti Dönemi siyaset kültürünün ne olduğu ve bahse konu siyaset kültürünün Tek Parti Dönemi sonrası döneme olan etkilerinin ortaya konulması üzerine temellendirilmiştir.Tek parti dönemi siyaset kültürünün Tek Parti Dönemi sonrasına olan etkilerinin ortaya konulabilmesi için Tek Parti Dönemi siyaset kültürünün ve bunu oluşturan şartların sağlıklı bir şekilde ortaya konulması gerekir. Ancak Türk modernleşme tarihi dikkatli bir şekilde incelendiği takdirde 19. yüzyılın başından itibaren devlet politikasına dönüşen modernleşme projesini yürüten aktörlerin modernleşme paradigmaları ve siyasal tasavvurları ile Tek Parti Dönemi seçkinlerinin modernleşme paradigmaları ve siyasal tasavvurları arasında esasta bir farklılık olmadığı anlaşılacaktır. Kimi siyaset bilimciler tarafından da ifade edildiği üzere, kamu yönetimi bağlamında, Cumhuriyet, Osmanlı kamu yönetimi anlayışından bir kopuşa ve kırılmaya değil, aksine bir devamlılığa tekabül etmektedir.Tek Parti Dönemini sağlıklı bir zemine oturtabilmek için yapılacak çalışmalar, ilgilileri Türk modernleşme tarihinin başlangıcına, bu dönemin aktörlerinin paradigmalarına ve bu paradigmaların oluşumunda etkili olmuş unsurlara kadar dikkatle iz sürmeye sorlayacaktır. Devlet nasıl kurtulur? sorusunun cevabı olan ve bir devlet politikası şeklinde uygulanan modernleşme projesi bağlamında 19. yüzyılın önde gelen aktörlerinin siyasal tasavvurlarını çizen unsurların Osmanlı patrimonyalizmi (ülkeyi, devleti ve tebayı atadan miras olarak alınmış bir mülk gibi gören yönetim anlayışı), kameralizm (aydın despotizmi), Gustave Le Bon'cu seçkinci düşünce, Comte pozitivizmi, solidarist korporatizm ve Rouseau'nun fikirleri olduğu ve bunların da kamu yönetimi anlayışı bağlamında Cumhuriyet dönemine de yansıdığı ve Cumhuriyet dönemi seçkinlerinde de otoriterizm olarak devam ettiği görülecektir.Sonuç olarak, bugün dahi yaşanan kimi sıkıntıların sebeplerinin sadece Tek Parti Döneminde değil, aynı zamanda daha gerilerde ve derinlerde olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is based upon what one-party period political culture is and effects of this period on the following terms.It is essential to examine one-party period political culture and the conditions leading to this movement properly in order that the effects of one-party period political culture upon the following terms are revealed. From this perspective, when Turkish modernization history is examined, it will be understood that there is basically no difference between the modernization paradigms and political intentions of the actors directing modernization project which turned out to be a government policy from the beginning of the 19th century and those (modernization paradigms and political intentions) of élites. As is expressed by some political scientists, the Republic refers to a continuum of Ottoman public management system rather than a break-off from it in terms of public management. The studies to be done in order to put one-party period political culture onto a healthy ground will take people concerned to the beginning of Turkish Modernization History and force them to keep the close track of the paradigms of the actors in that period and elements which have an influence upon the coming about of those paradigms. In the context of the modernization project implemented as a government policy and the answer to the question, How will the state be saved?, the elements affecting the political intentions of outstanding actors in 19th century are Ottoman patrimonialism, Cameralism, Le Bon?s élite thinking, Comte positivism, solidarist corporatism and the ideas of Rousseau and it will be seen that those elements are reflected upon the Republic period in terms of public management and Republic period élites carried on to have those elements.As a result, the reasons of some current hardships lie not only in only political-party period but in earlier times and deeper contexts.