Özel dershane ve kursların kuruluş ve işleyişinde karşılaştıkları hukuki yetersizlikler ve bu yetersizliklerin öğretim faaliyetine etkileri (Kayseri ili örneği)
The legal deficiencies on foundation and processing of private courses and the effects of these deficiencies on their teaching facilities (Kayseri sample)
- Tez No: 231074
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel dershane ve kurslar, hukuki düzenlemeler ve yetersizlikler, Private courses, Legal regularizations and deficiencies
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırma, Kayseri İli'nde faaliyet gösteren özel dershane ve kursların kuruluş ve işleyişinde kanun ve yönetmelikle sabit maddelerin uygulanması esnasında karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve bu sorunların öğretim faaliyetlerine yansımalarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada kullanılan veriler anket yolu ile elde edilmiştir. Anketin oluşturulması esnasında ilgili kanun, tüzük ve yönetmelikler incelenmiş, alanda yazılı bulunan literatür taranmış, uzman eşliğinde bir ön anket hazırlanmış, ön anketin 25 kişilik bir gruba uygulanmasından sonra tekrar bir değerlendirme yapılarak nihai anket likert ölçeğine göre derecelendirilerek 162 katılımcıya uygulanmıştır. Anket sonunda elde edilen bilgiler SPSS 1.2 Paket Programı aracılığı ile kodlanmış, verilerin frekans ve yüzdeleri hesaplanmıştır.Anket verilerinin değerlendirilmesi sonucunda; öğretim faaliyetlerini planlayan ve uygulamaya koyan özel dershane ve kursların öğrenci kaydını süre bakımından sınırlayan bir hukuki düzenlemeye karşı oldukları, disiplin cezası sonucu dershaneden ya da kurstan uzaklaştırılan bir öğrencinin ücret iadesi konusunda daha belirleyici bir hukuksal düzenlemeye ihtiyaç duydukları, öğrenci devam ? takibi için gerekli yazılı belgeleri ve bu belgeler için uyulacak prosedürleri fazla ve gereksiz buldukları, öğretim faaliyetlerinin planlanmasından sonra o yıl için belirlenen öğrenci ücretlerinin tüm dershaneler ve kurslar tarafından duyurulması ve ücret denetiminin bu duyuruları göz önünde bulundurularak yapılması gereğinin hukuksal bağlamda uygulanabilir olması, her özel işletme gibi kamuya görsel medya aracılığı ile ulaşabilmek için gerekli hukuksal düzenlemelerin yapılması, sosyal ve kültürel faaliyetler için özel dershane ve kurslara yönelik ayrı bir yönetmeliğin çıkarılıp yoğun ve yorucu bürokratik izinlere yer vermeden bu tür etkinlikleri düzenlemek istedikleri hususlarında görüş birliğine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.Araştırma sonucunda tespit edilen problemleri çözmeye yönelik yardımcı olabilecek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to find out the deficiencies of practising the guide ? lines during foundation and processing of private courses in Kayseri and the reflections of these deficiencies on their teaching facilities.The datas in the study was obtained by a questionnaire. Relevant canon-laws, rules and guide lines were searched, the subject-related written litterateur was scanned during preparing the questionnaire, a pre-questionnaire is prepared by the help of an expert and applied to a 25 membered group, then after again an evaluation was held and the final questionnaire, which was classified according to lickert scale, was applied to a 162 membered group. The obtained datas after the questionnaire were coded by SPSS 1.2 packet programme and the frequencies and ratios of the datas were calculated.After evaluating the datas of questionnaire; opposing of private courses, which planned and applied their teaching facilities, to the limitation of periods for student registration, being in need of a more detailed legal regularization on repaying the students? payment who dismissed by the decision of discipline institution, finding the procedures to be followed for student participation ? control works much and unnecessary, declaring the students? payments by other privite courses to be checked according to these payments after planning the teaching programme and determining the student payment and applying this to check properly, realising the legal regularizations inorder to advertise to the public about their facilities as in all other private areas, regulazing social and cultural facilities legal applications for only private courses instead of following up tiring and intense bureaucratic permissions are obtained among the ideas of participants.To the problems that appeared after the study, some recommends were declared inorder to help to cope with.