Mevduat sigorta sistemi ve bankacılık krizleri: Türkiye ve diğer ülke uygulamaları
Deposit insurance system and banking crises: Practises of Turkey and other countries
- Tez No: 231081
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mevduat, Mevduat Sigortası, TMSF, Bankacılık Krizleri, Asimetrik Bilgi, Deposit, Deposit Insurance, TMSF, Banking Crises, Asymmetric Information
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bankacılık krizlerinin ağır faturasından kaçınmak için, yasa koyucular, bankacılık sektörünün çevresinde ?finansal emniyet ağı? oluşturmaktadır. Finansal emniyet ağı içerisinde yer alan ve finansal ekonomi yazınında en fazla tartışma konusu olan araçlardan biri de %100 güvenceli doğrudan mevduat sigorta sistemidir.Ülkelerin mevduat sigortasını yaygın biçimde kabul etmesinin temel nedeni, sistemin kabul edildiği zaman hiçbir bütçe harcamasına gerek duyulmaması ve sistemin bankacılık paniklerine karşı masrafsız bir çözüm yolu olarak görülmesidir. Bununla birlikte, günümüzde pek çok ülkede uygulanan mevduat sigorta sistemleri arasında bir mevzuat birliği bulunmamaktadır.Bu çalışmada, Türkiye ve kriz yaşayan diğer ülkelerde mevduat sigorta sistemlerinin işleyişi ortaya konmuştur. Ayrıca mevduat sigortası uygulamaları olumlu ve olumsuz yönleriyle ele alınmış ve Türkiye'de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun tarihsel süreci işlenmiştir.Son olarak mevduat sigorta sisteminin bankacılık krizleri ile ilişkilendirilmesi yapılmış ve hem Türkiye hem de dünyada yaşanan krizlerden örnekler verilerek, konuya ilişkin literatür taraması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to refrain from banking crises, law authorities form a ?financial security network? around the banking system. In financial security network, 100% guaranteed and direct deposit insurance system is the one of means, which is debatable at most.The main purpose of establishing deposit insurance system frequently is that system has no budgetary spending and is accepted as a free way of solving bank panics. Today deposit insurance system is applied in many countries though there is not any collaboration in legislations? of these countries.In this study, we try to introduce mechanism of deposit insurance system in Turkey and other crisis countries. Furthermore in the study is dealed with positive and negative applications of deposit insurance system and then historical course of TMSF is handled.Finally, by screening literature we try to put forth correlation between banking crises and deposit insurance system by giving samples of crises in Turkey and other countries in the world.