Müziğin dönüştürülüşü ve Türkiye'de pop müziğin doğasının incelenmesi
To analyse the transformation of music & the nature of Turkish pop music
  1. Tez No: 231082
  2. Yazar: ÇİLEM TUĞBA AKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Müzik, Journalism, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Popüler Müzik, Kitle Kültürü, Yüksek Kültür-Alçak Kültür, Popular Culture, Popular Music, Mass Culture, High Culture and Low Culture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Endüstrileşme sürecinde diğer ürünler gibi müzik de, bir alım-satım nesnesine dönüştürülmüştür. Özellikle de, sesin stüdyolarda kaydedilmesi, müzisyeni kendi emeğine yabancılaştırmıştır. Sesin kaydıyla birlikte, müzik piyasası tarafından koşulları tanımlanmış müziğin de değerini belirleyecek olan artık, ne kadar sattığı olmuştur. Piyasa koşulları altında kendisi de bir pazarlama nesnesi olan müzik, günümüzde, uluslar arası profesyonel müzik şirketleri ve reklam ajansları tarafından pazarlanır hale gelmiştir. Bu büyük pazarda ticarileşen diğer kitle kültürü ya da popüler kültür ürünleri gibi müzik de en çok da popüler müzik, kitle kültürü özelliklerinin birçoğunu taşımaktadır.Bu tez, Türk Pop (Popüler) Müziği'nin içinde de kitle kültürü özellikleri olacağını varsayarak, Türk Popüler Müziği'nde kitle kültürü göstergeleri olduğunu iddia etmektedir. Tez'in sonucunda, Türk Pop (Popüler) Müziği içinde, kitle kültürünün göstergeleri olan standartlaştırılmış olma, basitleştirilmiş olma, birbirinin aynılaştırılmış (taklit edilmiş) olma, sürekli değişim hissi verecek şekilde üretilmiş(sahte-bireycilik) olma, bireyleri oyalayacı olma, dinleyenleri mekanikleştirici olma, duyarsızlaştırıcı olma, göstergeleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
During the industrial period, the music products like the other things, which are the articles of purchase were transformed. Especially, by sound recording is made the musicians estrange to themselves. After this transformation, the value of music quality will be evaluated by the numbers of the consumers. The music became an article which has gotten marketable by the universal music corporations and the advertisement companies under the market conditions. In this huge market, like the other commercial commodities, the music could also has the same characters of mass culture.By this dissertation, it is supposed that the characters of mass culture will be in Turkish Pop (Popular) Music. At the end of the dissertation, standardization, pseudo-individualization, imitation, simplification, diversion, mechanicalization, desensitization which are the characters of mass culture were found out in Turkish (Pop) Popular Music.