Türk Hukukunda ve Mukayeseli Hukukta bilişim suçları
Cyber crimes in Turkish Law and Comparative Law
- Tez No: 231089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, İnternet, Bilişim Suçu, Siber Uzay, Computer, Internet, Cyber crime, Cyber space
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Bilişim teknolojisinin her alanda kullanılmakta olması sonucunda bilişim sistemlerinin suç işlemeye fırsat sağlayan yapısı, kendine özgü özellikler gösteren, mücadele edilmesi zor olan ve yeni yöntemler gerektiren yeni suç tiplerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu suçlar, geleneksel suçların bilişim sistemi kullanılarak işlenmesiyle ortaya çıkabileceği gibi bilişim sistemlerine özgü, geleneksel suçlardan ayrı bir suç tipi olarak da kendisini gösterebilir. Her iki grup suç da bilişim suçu olarak adlandırılmakta ve diğer suçlara nazaran farklı özellikler göstermektedir.Bu noktada çalışmanın konusunun, bilişim suçlarının yapısı ve özellikleri ile bu suçların ulusal ve uluslararası hukuktaki yeri olduğunu söyleyebiliriz. Çalışmanın amacı ise, bilişim suçlarının geleneksel suçlardan farkını, kendine özgü yapısını ve özelliklerini ve bu suçlar ile mücadele yöntemlerini tespite yöneliktir. İlk kez gerçekleştirilen, suç özelliklerini taşıyabilecek zararlı ve yeni bir eylemin bilişim suçu olarak nitelendirilmesi, bu konuda yasal düzenlemenin yapılması ve suçla mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi aşaması genellikle sonradan gerçekleştirilmektedir. Bu, bilişim suçlarının yapısından kaynaklanmaktadır ki gelişen teknolojinin ne getireceğini kimse bilememektedir. O nedenle çoğunlukla önce suç işlenir sonra tedbir alınır. Bu durum normal görülmekle birlikte ulusal ve uluslararası ölçekte suç olarak kabul edilebilecek bazı eylemlerin ortaya çıkmasına karşın suçla mücadelede geç kalınması kabul edilemez bir durumdur. Bu noktada devletlerin ve bireylerin ihmallerinin bulunduğu rahatlıkla söylenebilir.Çalışma sonucunda, bazı zararlı eylemlerin halen dahi suç olarak kabul edilmediği, uluslararası sözleşmelerin parlamentolarda gecikmeli olarak kabul edildiği, güvenlik güçlerinin eğitiminde ve teknik desteğin sağlanmasında yetersiz kalındığı, bireylerin siber uzayda da korunmasının ve eğitiminin sağlanamamakta olduğu gözlemlenmiş, suç ile mücadelede ulusal, küresel ve bireysel ölçekte tedbirlerin alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the fact that informatics technology is today used in every field, the structure of the informatics systems that allows the crimes has caused new types of crimes that have their own qualities, that are difficult to combat with, and that require new methods. These crimes may both be realized by committing traditional crimes with the informatics system and appear as a different type of crime from the traditional crimes as something peculiar to informatics systems. Either group is named as cyber crime and bears different qualities when compared with the other crimes.It can be said at this point that the subject of this study is the structure and qualities of cyber crimes and the place of these crimes in the national and international law. The intention of the present study is, therefore, to find out the difference between the cyber crimes and traditional ones, their peculiar structure and qualities, and the ways to combat against them. It usually takes place later that a harmful and new action that is performed first of all and that may have the qualities of a crime is defined as an cyber crime, the legal arrangements are conducted on this subject and the ways to combat against the crimes are developed. It is because of the structure of cyber crimes that nobody can know what the developing technology will bring. Therefore, first the crimes are committed and then measures are taken. Though this case appears to be normal, any delay in combating against the crimes is an unacceptable situation in the presence of some actions that may be accepted as crimes on the national and international level. It may be easily said that states and individuals have their own negligence about this issue.It has been observed in the study that some harmful actions are still not accepted as crimes, international contracts are accepted at the parliaments with delays, training of the security forces and supply of technical support is made at an insufficient level, and protection and training of the individuals in the cyber space cannot be made and at this point, it has been concluded that national, global and individual measures should all be taken in combating against the crime.