78/2 numaralı Kayseri Şer'iyye Sicili (h. 1078 - 1079/ m. 1668)transkripsiyon ve değerlendirme
The transcription and evaluation of Kayseri Şer'iyye Sicils (court registers) number 78/2(h. 1079/ m.1668)
  1. Tez No: 231090
  2. Yazar: MUSA SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kadı, Kayseriye, Şer'iyye Sicili, Kadı (Kadi), Kayseriye, Şer?iyye Sicili (Şer?iye Registers)
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Şer'iyye Sicilleri Osmanlı Tarihi'nin birinci elden kaynakları olup, arşiv vesikaları arasında da önemli bir yer teşkil etmektedir. Şer'î mahkemelerde tanzim edilen dava tutanağı olmasından ziyâde, kayıt edildiği dönemin sosyal, iktisadî, idarî, askerî, coğrafî, hukukî ve kültürel alanlarına da ışık tutmaktadır.Osmanlı Tarihi'nin sosyal, siyasî, iktisadî, askerî, coğrafî, hukukî ve kültürel yönlerini ortaya koymak için yapılan bir çalışmanın, Şer'iyye Sicillerine bakılmadan hakkıyla ortaya konulamayacağı kanaatindeyiz.Çalışmamızın temel kaynağı olan 78/2 Numaralı Defter, konu çeşitliliği açısından zengin olup, 26 değişik türde konu ihtivâ etmektedir. Çok az sayıda fermanın bulunduğu defterin çoğunluğunu, i'lâm ve hüccet türünde belgeler oluşturmaktadır.Bu çalışmayla, 1668 Kayserisinde Osmanlı adâlet düzeninin, şer'î mahkemeler ve kadılar vasıtasıyla halka ayrım yapmaksızın işlediğini görmekteyiz. Yine bu çalışmayla Kayseri'nin sosyal, iktisadî, idarî, askerî, coğrafî ve kültürel yönlerine ait önemli veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Şer?iyye Sicils (Court Registers) are the most important and first hand sorces of Ottomasn History and kave a great place in archive documents. In addition to their being registers booked in Şer?i Courts (religious Courts), they shed light to the social, economical, governmental, military, geographical, judicial and cultural aspects of the Ottoman.We are in the opinion that a survey on putting forward the social, economical, governmental, military, geographical, judicial and cultural aspects of the Ottoman cannot be done thoroughly without searches on Şer?iyye Sicils (Court Registers).The main source of this survey, Defter 78/2 (Book 78/2) is rich for its variety of subject covering 26 different subjects. The majority of the book covers İ'lams (sentences) and Hüccets (Scripts) having less number of Fermans (edicts).With this survey we have realized the Ottoman Justice in Kayseri of 1668, running without discrimination to any of the members of the public by Kadıs and Şer?i Courts (Şer?i Mahkemes). Again with this survey, we have obtained important data about the social, economical, governmental, military, geographical, judicial and cultural aspects of the Ottoman.