Türk eğitim sisteminde kullanılan yönetici metaforları (Kayseri ili örneği)
School managers metaphors used in turkish educational system (A case study of Kayseri )
- Tez No: 231108
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metafor, Okul Yöneticisi, Yönetici Metaforları, Türk Eğitim Sistemi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu araştırmada ?Türk eğitim sistemine kullanılan yönetici metaforları nelerdir? problemine cevap aranmaya çalışılmıştır.Araştırma, Kayseri İli Merkez İlçelerindeki ilköğretim okullarında görev yapan okul müdürü, müdür vekilleri, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarına olmak üzere toplam 141 kişiye uygulanmıştır.Araştırmada bilgi toplama aracı olarak görüşme ve anket kullanılmıştır. Görüşme soruları uygulanırken yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Anketler araştırmacı tarafından deneklere ulaştırılmış ve tekrar anketlerin dönüşümü araştırmacı tarafından gerçekleştirilmiştir. Deneklerden toplanan anketlere verilen cevaplar bilgisayara işlenmiş; SPSS for Windows 13 paket programı ile çözümlenen verilerin frekans, yüzde, ortalama, standart sapma ve ki-kare testi sonuçları alınmış ve daha sonra bu sayısal bulgular tablolar haline getirilerek yorumlanmıştır.Araştırmada okul yöneticilerin kullandıkları metaforlar ortak özelliklerine göre; ?Yönlendirici ve Lider?, ?Çalışkanlık ve Birleştiricilik?, ?Yönlendirilen ve Çok Sorumluluk Taşıyan? adı altında gruplandırılmış ve bu şekilde analiz edilmiştir. Bu metaforlar; Uçağın otomatik pilotu, robot, davul, MEB yönetmelik el kitabı, psikolog, sosyolog, işçi, kukla, Marko Paşaya, Yalova Kaymakamı, eşek, davulcu, çiftlik kâhyası, anne babaya, ana kuş, şemsiye, ağaç, tohum, trafik polisi, yolcuları önceden belirlenmiş bir otobüs şoförü, lokomotif arı, göçmen kuşların lideri, orkestra şefi, tiyatro sanatçısı, tiyatro yönetmeni, Gs'li Hagi, mum, ahtapot, okulun her şeyi, futbol takım kaptanı, teknik direktör, halka, bilgisayar, pusula, bir ağacın kökü, bahçıvan, gemi kaptanı. Ankete verilen yanıtlar, katılımcıların okuldaki statüsüne, meslekteki, okuldaki ve yöneticilikteki kıdemlerine ve çalıştıkları okul türü bağımsız değişkenleri açısından değerlendirmeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the answers of the question ? What are the metaphors of school mangers? in Turkish educational system? is looked for.This research was applied to the school administrators, acting directors, coadministrators and assistant managers (141 school managers) working in primary schools in central districts of Kayseri.For this research, questionnaire and interview are used to collect data. The researcher personally, applied research papers to subjects. The answers given by the subjects are evaluated by using SPSS for Widows 13 software and frequency, percentage, mean, average, standart deviation, Chi-Square test results are found. Then using these results, tables are formed and interpreted.In this research, metaphor used by school managers are grouped according to the their common features in the names of ?guiding and leading?, ?diligence and connectivity?, ?guided and burdensome office? and analyzed. These metaphor are ?auto pilot of a plane, robot, drum, ME guiding manual, psychologist, sociologist, worker, puppet, Marko Paşaya, Yalova Kaymakamı, donkey, timpanist, farm steward, parent, hen, umbrella, tree, seed, traffic policeman, bus driver, locomotive, bee, leader bird of passage, maestro, theatre actor, theatre director, Hagi from Gs, candle, octopus, everything of a school, football team captain, technical director, hoop, computer, compass, root of tree, gardener, ship captain?. The answers given to the questionnaire is analyzed to discover if there is any difference from independent variables of the subjects? status, length of service in the profession, in the school they worked and the principalship.