Yabancı dil (İngilizce) öğretiminde ilköğretim birinci kademeye devam eden öğrencilere hedef sözcüklerin oyunla öğretimi
Teaching vocabulary through games in teching foreign language (English) to students attending at primary school
  1. Tez No: 231130
  2. Yazar: VİLDAN DURSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teaching English, Primary School, Teaching Vocabulary, Teaching With Games
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yabancı dil öğretimi günümüzde eğitim programlarının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Özellikle, Avrupa Birliğine aday gösterildiğimiz bu günlerde yabancı dil öğrenmenin önemi hızla artmaktadır. Dünyada İngilizce'yi ikinci dil olarak konuşanların sayısı, anadil olarak konuşanların sayısını hızla geçmektedir. Küreselleşmenin ortak dilinin de İngilizce olduğu düşünülürse bu dilin öğretiminin ilk basamağı şüphesiz çocuklardan başlamalıdır.Bu çalışmada, tek denekli araştırma modellerinden denekler arası yoklama evreli çoklu yoklama modeli kullanılarak yabancı dil öğretiminde hedef sözcükleri öğretirken oyun tekniğinin etkililiği araştırılmıştır. Bununla birlikte oyunla sözcük öğretiminin farklı oyunlarda genelebilme etkisi de incelenmiştir.Bu çalışma, Kayseri İl Merkezi'nde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ilköğretim okulları ikinci sınıfa devam eden ve okullarında İngilizce eğitim görmeyen üç denekle yürütülmüştür. Bu çalışmada her deneğe yedi İngilizce sözcük öğretilmiştir. Bu çalışmanın yoklama ve öğretim oturumlarında hedef sözcüklerin resimlerinin ve adlarının bulunduğu renkli kartonlar kullanılmıştır. Genelleme oturumları üç farklı oyun paketi halinde düzenlenmiş ve yine hedef sözcüklerin resimlerinin bulunduğu renkli kartonlar kullanılmıştır.Bu çalışmanın bulguları, oyunla sözcük öğretiminin İngilizce öğretiminde çocukların öğrenmesinde etkili olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda öğretim oturumlarından sonra yapılan genelleme oturumlarından alınan sonuçlarda, oyunla sözcük öğretiminin, çocukların, öğrendikleri hedef sözcükleri farklı oyunlarda kullanmalarında da olumlu etkisi olduğunu göstermektedir.Anahtar Kavramlar: İngilizce Öğretimi, İlköğretim, Sözcük Öğretimi, Oyunla Öğretim
Özet (Çeviri)
Teaching foreign language becomes indispensable part of our education programmes nowadays. Importance of learning a foreign language has been increasing fast for years because we are showed as a canditate to European Union. The number of people who speak English as a foreign language is more than the number of people who speak English as a native language. Therefore, the common language of globalization is also English, so the first step of teaching English must begin from children.The purpose of this study is to examine the effectiveness of teaching with games in teaching vocabulary to young learners in English. Besides, generalization data across materials were collected after teaching vocabularies.The subjects of the study were three children attending two different government schools in Kayseri. These children did not see have English lesson before this study. During the study, seven vocabularies were taught to each child. During the probe and intervention sessions, colourful vocabulary cards were used with the subjects. In generalization session, three different games were used with colourful vocabulary cards.Graphical analysis were used to show the effectiveness of teaching vocabulary with games. The results of the study revealed that using games for teaching vocabulary was effective to young learners in English as well as on generalization.