Serahsi'nin ?El-Mebsut?undaki hadis metin tenkitlerinin tahlili (XVI-XXX. cüzler)
The assay of hadith textual criticisms in Sarakhsi?s '?al-Mabsut??(XVI-XXX. parts)
- Tez No: 231143
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOKSARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Serahsî, Mebsut, Metin Tenkidi, Hadis, Sarakhsi, al-Mabsut, Textual Criticism, Hadith
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Serahsi'nin ?el-Mebsut?undaki Hadis Metin Tenkitlerinin Tahlili (XVI-XXX. Cüzler) isimli bu tez, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne Yüksek Lisans Tezi olarak sunulmuş olup, bir giriş, iki ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır.Giriş bölümünün ilk kısmında tezin konusu, yöntemi ve kullanılan kaynaklar belirtilmiş olup ikinci kısmında ise Serahsî'nin hayatı, eserleri, ilmî kişiliği hakkında kısa bilgi verilmiştir.Birinci bölümde, genel olarak metin tenkidinden ve Serahsî'nin ?Usul? adlı eserinde ortaya koymuş olduğu metin tenkidi anlayışından bahsedilmiştir.İkinci bölümde ise el-Mebsut'un XVI ?XXX. Cüzleri arasında yaptığımız taramada bulmuş olduğumuz on yedi metin tenkidi örneğine yer verilmiştir. Serahsî bu tenkitlerden ikisini Kuran'ın sarih hükümlerine, üçünü icmaya, ikisini umum belva kriterine, birini akla, bir tanesini de sahabe fetvasına aykırı olduğu gerekçesiyle yapmıştır. Dört hadisi sahih olmadığı için, dört hadisi de başka sahih hadislerle çelişkili bulduğu için tenkit etmiştir.Tez bir sonuç ve bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis called The Assay Of Hadith Text Criticisms In Sarakhsi?s `?al-Mabsut??(XVI-XXX. Parts) is represented as the Master Thesis to the Erciyes University and Social Sciences Institute and consists of one part of entry, two main parts and one part of conclusion.In the first part of the entry the topic of the thesis, the techniques and the materials used are pointed out and in the second part, information is given about the life of Sarakhsi, his works, his scientific personality.In first part a general evaluation of the textual ciriticism and the theory of the text criticism which he propounded in `?Usul as- Sarakhsi??, is made.In second part it is touched upon to the seventeen examples of text criticism which we found during the scan we did between the XVI-XXX. Parts of al-Mabsut. Sarakhsi did two of those criticisms because the hadiths were contradictory to clear judgements of Kuran, three of them to icma, two of them to people?s implementation criterion, one of them to mind and one of them to the fatwa of the companions of Prophet Muhammed. He criticised four hadiths for not being clear and four hadiths because they contradicts with other hadiths.The thesis ends with a conclusion and a bibliography.